Erre mennek majd el a dollármilliárdok

Ilyenek lesznek az új szuperrepülők

Kiszivárgott néhány részlet az USA hatodik generációs vadászgépeiről - már most körvonalazódik a 2030 után hadrendbe állítani tervezett légi csapásmérők néhány paramétere.

2015.01.30 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Boeing

Az évtized második felében várhatóan az ötödik generációs F-35 vadászgépek lassan beszivárognak az amerikai légierő és haditengerészet megfelelő alakulataiba, ezzel párhuzamosan a negyedik generációs A-10-esek és F-16-osok lecserélésre kerülnek. A fejlesztés azonban már elindult, már ami a hatodik generációt illeti.

Ez az előrelátás nem újkeletű az amerikaiaknál. Az F-35 fejlesztése, mely repülőgép várhatóan 2019-ben kezdi meg tényleges szolgálatát, még 1997-ben kezdődött. Nagyjából hasonló időkerettel számol a Pentagon a hatodik generációnál is; terveik szerint valamikor a 2030-as években állnának be a vadászgépek a hadsereg kötelékébe.

Természetesen a DARPA ezúttal is érintett. Ebből következően bármi megtörténhet, egyes források tudni vélik, hogy ez lesz az a kor, amikor megjelennek a farkasfalkaként "vadászó" drónok, melyek egyedül, de akár pilótával is rendelkező repülőgéppel együtt végezhetik légi feladataikat. Ezúttal azonban nem csupán technológiai fejlődésről van szó, mint például hatékonyabb motorokról vagy javított lopakodási képességről, hanem a rendszerek jobb együttműködéséről is.

Emellett megjelenhet a fedélzeti mesterséges intelligencia is, azaz egyes feladatokat vagy akár komplett repülési terveket algoritmusok oldanak meg a helyben levő vagy távolról irányító ember helyett. Ez persze több etikai kérdést is felvet, de ha a saját emberanyag kíméléséről és az ellenség hatékony kiiktatásáról van szó, az amerikaiak sosem haboztak.

Természetesen nem csupán az Egyesült Államok dolgozik jövőbemutató vadászgép-fejlesztésen. Évtizedeken keresztül versenyzett és ezáltal ösztökélte gyors fejlődésre egymást az orosz és az amerikai légierő-fejlesztés, először Korea, aztán Vietnám felett bizonyítva egymásnak. Az amerikaiaknak valószínűleg az orosz T-50-essel és a kínai ötödik generációs J31 vadásszal kell majd szembenézniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.