Kőkorszaki varrottas

Új tetkókat fedeztek fel Ötzi testén

Eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.

2015.01.29 19:08MTI
hirdetés
Twitter/latercera

Az új tetoválásokat szabad szemmel nagyon nehéz észrevenni, mivel a férfi bőre rengeteget sötétedett az idők folyamán. Az új technológiával a bőr mélyebb rétegeiben is jól azonosíthatók a tetoválás nyomai - ismertette a ScienceDaily tudományos portál.

Az Ötzit megtaláló turisták már a felfedezés napján, 1991. szeptember 19-én megpillantották a bőrén viselt rajzokat, azóta számos kutatás vizsgálta és katalogizálta azokat. Most Marco Samadelli, az intézet kutatója saját fejlesztésű eljárásával térképezte fel Ötzi bőrének összes ábráját, amelyeket a világ legrégebbi, dokumentált tetoválásai között tartanak számon.

Samadelli különböző szögekből, multispektrális - a spektrum különböző, az ultraibolyától az infravörösig terjedő tartományaiból adatokat rögzítő - eljárással fotózta le a múmiát. Így a bőr mély rétegeiben is nagy pontossággal megmutatkoztak a tetoválások.

A felfedezett 61 jel 0,7-4 centiméteres vonalakból állnak, többnyire kettes, hármas és négyes, párhuzamos csoportokba rendezve, két kereszt is található köztük.

A mellkas bal alsó részének eddig ismeretlen tetoválásai azért meglepőek, mert a többi vonalat nagyrészt a háta alsó részén és a lábszárán találták. A jelek elhelyezkedéséből egyes kutatók azt gyanították, valamilyen gyógykezelésre utalnak, amellyel az ízületek fájdalmát akarták enyhíteni.

A felfedezéssel most feléledt a történelem előtti idők tetoválásairól szóló vita arról, vajon terápiás, szimbolikus vagy vallási jelentősége volt a vonalaknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.