55 ezer éves koponya

Így éltünk együtt saját őseinkkel

Közel-keleti leletek bizonyítják, hogy a modern ember huzamosabb ideig élt együtt őseivel, a Neander-völgyi ősemberrel.

2015.01.30 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Israel Hershkovitz, Ofer Marder & Omry Barzilai

55 ezer éves koponyát ástak elő egy izraeli barlangból, mely ezzel a legkorábbi olyan Homo sapiens leletté vált, amire Afrikán kívül bukkantak rá. Urán-tórium elemzőtechnológia segítségével egészen pontosan meg tudták határozni a fosszília életkorát, 54.700 évesre téve ősünk elhunytának idejét. Fizikai jellemzői alapján kétségtelenül modern emberről van szó, afrikai és európai koponyákra emlékeztető formája van, utóbbiak a késői kőkorszakból származnak. Ugyanakkor elüt a többi "levantei" koponyától, azoktól, amelyekre eddig bukkantak rá Izrael, Jordánia és Libanon területén.

Az életkor meghatározása alapján kijelenthető, hogy az anatómiailag modern ember valamikor időszámításunk előtt 60 és 40 ezer évvel ezelőtt "szállta meg" a világ többi részét (Eurázsiát), azt megelőzően Afrikára korlátozódott élettere. Ezzel a hódítással pedig kiszorította elődjét, a Neandervölgyi ősembert. Mindez azonban nem ment gyorsan (legalábbis a ma élők szemszögéből nézve): becslések szerint valamikor időszámításunk előtt 60 és 50 ezer évvel ezelőtt keveredtek a fajok, majd halt ki fokozatosan a Neandervölgyi ember.

Mostanáig utóbbi csak teória volt, mivel kézzelfogható bizonyítékokkal a tudomány nem rendelkezett. Ám az izraeli barlangban előkerült lelet végre fizikai jelét szolgáltatta annak, hogy őseink két faja egy időben élt, egy helyen. Arról azonban egyelőre nincsenek adataink, hogy genetikailag is keveredtek-e a levantei régióban, ehhez ugyanis DNS-elemzésre lenne szükség. Ami pedig meglehetősen nehezen előbányászható a leletekből, tekintve, hogy a régió az elmúlt sok tízezer évben folyamatosan meleg, a rothadásnak, bomlásnak kedvező klímával rendelkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.