A végtelenbe és... vissza!

Így lehet újrahasznosítani egy rakétát

Még sosem csináltak ilyet, és az első kísérlet balul sült el. De most ön is megnézheti videón, hogyan is zajlik (fog zajlani) egy "rakéta-újrahasznosító" eljárás.

2015.01.29 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A SpaceX rakéta-visszatérő programjának első kudarca nem szegte kedvét Elon Musknak, a vállalat mögött álló amerikai milliárdosnak, aki fejébe vette, hogy jelentősen olcsóbbá fogja tenni az űrutazást. Musk bizakodóan nyilatkozott a "majdnem leszálló" rakéta felrobbanása után is, állítása szerint kijavították a megsemmisülést okozó hibákat, így hamarosan újra megpróbálkoznak egy fellőtt rakéta épségben való lehozásával.

De hogy ez a projekt miképp is menne végbe, az sokáig és sokak számára nem volt teljesen tiszta. Ezért a SpaceX közzétette videóját, melyen látványosan nyomon követhető, miként is képzelik el a feladatot. Íme:



Amint az a fenti videón látszik - mely a jelenleg használt Falcon 9 rakéta módosított, nagyobb változatán, a Falcon Heavy-n keresztül mutatja be az eljárást -, két gyorsítóegységgel bír a rakéta fő eleme, melyeket az oldalára tervezték a vállalat mérnökei. Az extra tolóerőt képviselő elemeket egyszerűen lecsatlakoztatják a főrakétáról a kilövést követően, mikor már nincsen rájuk szükség. Elméletileg ezek (is) képesek épségben visszatérni a Földre, a SpaceX mérnökeinek távvezérlése révén. De nem csak a gyorsítófokozatok, a fő rakéta is le tud szállni az űrkikötőbe, miután terhét feljuttatta az űrbe, és befejezte süllyedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.