Hungarikummá válhat

Gasztronómiai különlegességé válhat az őshonos sebes pisztráng

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban.

2015.01.28 13:30MTI
Forrás: Wikipédia

A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességé is válhat - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Urbányi Béla, a SZIE Halgazdálkodási Tanszékének vezetője elmondta, a kutatásuk célja, hogy felmérjék az őshonos dunai vérvonalú sebes pisztráng génállományának részesedését a magyarországi pisztrángtelepek állományában, valamint elősegítsék ennek a részesedésnek a növekedését.

Magyarországon jelenleg két pisztrángfaj található, az Észak-Amerikából a 20. század elején betelepített szivárványos pisztráng és az őshonos sebes pisztráng. Utóbbi Európán belül öt evolúciós vagy más néven vérvonallal rendelkezik, Magyarországon ezekből a dunai vonal található meg. Minden vérvonal rendelkezik bizonyos egyedi genetikai jegyekkel, így kimutatható az is, hogy a magyarországi pisztrángtelepek állománya mennyiben tartalmazza a dunai vérvonal genetikai jellemzőit.

Horváth Ákos, a tanszék tudományos főmunkatársa elmondta: amikor a vizsgálatokat megkezdték a lillafüredi pisztrángtelepen, a dunai vonal részesedése a tenyészállományban mintegy 25-30 százalék volt, azonban - köszönhetően a SZIE tudósai által kidolgozott és sikerrel alkalmazott tenyésztési rendnek - ez az arány ma már 50 százalék körül mozog. A csapat jelenleg három helyszín - a lillafüredi mellett a szilvásváradi és egy Balaton-felvidéki tenyésztőtelep - pisztrángállományára koncentrál.

Urbányi Béla szerint a projekt eredményeiből kereskedelmi haszon is származhat: ha sikerül hungarikumként, helyi természeti értékként vagy más módon minősített fajtaként elfogadtatni az őshonos sebes pisztrángot, akkor akár egy külön brand is épülhetne a védjeggyel ellátott halfajra.

Horváth Ákos hozzátette, hogy a dunai sebes pisztráng külalakra vagy akár ízét tekintve sem különbözik sokban a többi pisztrángfajtól és az sem véletlen, hogy annak idején betelepítették a szivárványos pisztrángot, ugyanis utóbbi sokkal gyorsabban növekszik, jobban bírja a meleg időjárást és az oxigénhiányos vizet. Véleménye szerint a gyorsabb növekedés miatt a kereskedők a jövőben is ezt a fajtát fogják előnyben részesíteni.

A kutató ennek ellenére úgy véli, ha sikerül levédetni, a sebes pisztráng valóban válhat egyfajta gasztronómiai különlegességé. Ugyanakkor hozzátette azt is: az őshonos sebes pisztráng tenyésztése inkább azért fontos, mert Magyarországon a természetes vizekbe nem kerülhet idegen faj, így szivárványos pisztráng sem.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.