Mutáció

Fény derült a mutáns szarvasmarhák titkára

Ahhoz, hogy azonosítsák a hibás gén helyét, kizárásos alapon mintegy hárommilliárd genetikai elemet kellett megvizsgálniuk a tudósoknak. Sikerült.

2015.01.28 23:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

Német tudósok rábukkantak a Holstein-fríz fajtájú szarvasmarhák nyakcsigolyahiányát okozó génhibára, amelyet a vizsgált száz állatból 45 hordozott. A szóban forgó állatoknak a szokásos hét helyett csak hat nyakcsigolyája van, a borjaknak ezen felül rövidebbre nő a farka, van, amelyik bicegve járt, más egyedek állni sem tudnak - számoltak be az esetről a rostocki Leibnitz Haszonállat-biológiai Intézet (FBN) kutatói a Genetics című szaklapban.

Az állatok megbetegedéséről a tenyésztők tájékoztatták az orvosokat. A hannoveri Állatorvosi Egyetem és az FBN tudósai Christa Kühn vezetésével végül megtalálták, milyen génhiba áll a betegség hátterében. Ahhoz, hogy azonosítsák a hibás helyet, kizárásos alapon mintegy hárommilliárd genetikai elemet kellett megvizsgálniuk.

Az evolúcióban az emlősöknek - így az embernek is - hét nyakcsigolyája alakult ki körülbelül 200 millió évvel ezelőtt. "A mutációk igen gyakoriak, ennél az egy változatnál azonban az a különleges, hogy erősen védett génterületen lépett fel: csökkent nyakcsigolya-számmal még sosem találkoztunk" - magyarázta Christa Kühn.

A kutatók körülbelül száz állatot vizsgáltak meg, közülük 45-en hordozták a génhibát. Egyértelműen megtalálták azt is, melyik volt az első tehén, amelyiknél a mutáció jelentkezett, az összes többi beteg állat az ő leszármazottja volt - mondta a kutató.

A gazdák kivették a tenyésztésből a mutációt hordozó egyedeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.