Kicsit megpiszkálták az ízeltlábúakat

Génmódosított szúnyogok Floridában

Vajon miért tiltakozik a lakosság a módszer ellen, amivel a szúnyogpopuláció akár 96 százalékkal is csökkenthető?

2015.01.28 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Oxitec

Számos veszélyes, fertőző betegséget terjesztenek a szúnyogok, különösen a trópusi éghajlatú területeken kell azzal számolni, hogy egy szúnyogcsípés következménye akár sárgaláz, dengue-láz vagy malária is lehet. Ezek összesen évente több mint egymillió ember életét követelik, és egyszerűen nincsen ellenük hatásos megoldás. Vagy legalábbis nem volt, állítja az Oxitec cég.

A vállalat gyorsan fejlődő, genetikailag módosított szúnyogokat "gyárt", melyeket az Egyesült Államokban szabadon is tervez engedni. Még csak nem is ez lenne az első eset: a Kajmán-szigeteken és Brazíliában már bevetették őket, de az USA délkeleti államának délén található Florida Keys-ben a dolog megbukhat a nyilvánosság ellenállása miatt - minden korábbi siker ellenére.

Az Oxitec az Aedes aegypti nevű szúnyogfajtával folytat kísérleteket; ez a vérszívó ugyanis számos betegség terjesztéséért felelős. Génmódosított változatuk elsőre nem sokban különbözik a vadonban tevékenykedő többi fajtársukhoz képest, ám azokkal szaporodva életképtelen lárvákat hoz létre. Mivel csak a nőstényszúnyogok folytatnak vérszívó életmódot, ezért a tervek szerint csupán génmódosított hímeket engednének szabadon.

És hogy mindez milyen hatékony? Nos, 2012-ben, egy hat hónapos időszak alatt a fent már említett Kajmán-szigeteken az Oxitec bevetette a génmódosított szárnyasokat. Az összesen 3,3 millió példány szabadon engedésével drámai mértékben meg tudták nyirbálni az életképes utódok születésének számát: az eredeti szúnyogpopuláció mintegy 96 százalékkal csökkent.

Tudják, mi akadályozhatja meg az egyébként szúnyogokkal igencsak terhelt, mocsaras államban a fenti "kezelést"? A helyiek attól aggódnak, hogy a génmódosított szúnyogok megszúrhatják az embereket, amik módosított DNS-e így bekerülhet az emberi véráramába. Ami lehetetlen, állítja az Oxitec, hiszen csak hímeket engednek szabadon, melyek nem élnek a vérszívás lehetőségével. Ráadásul, érvelnek a vállalat kutatói, laboratóriumi körülmények között semmilyen, nem várt hatással nem volt a génmódosított nőstény szúnyogok csípése kísérleti egerekre és más állatokra.

Ön mit szólna egy ilyen szúnyogirtási módszerhez a Balatonnál, a Duna vagy a Tisza menti városoknál?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.