Ne ijedjen meg, nem harap!

Robotkígyó lehet tavaink megmentője?

Az édesvizi szennyeződések legalább akkora problémát okoznak, mint a tengerek és óceánok elárasztása. Ezúttal (is) a robotika nyújt segítő kezet?

2015.01.25 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatásának eredményeként jött létre az amphiBot, az a mechanikus kígyószerű szerkezet, ami eredetileg a természetben élő lények mozgásának mind tökéletesebb utánzását hivatott szolgálni. A kígyók és kétéltűek mozgásának tanulmányozásán túl most új feladat vár rá (illetve továbbfejlesztett változatára): vízi élőhelyeink tisztaságának megőrzése.

Pontosabban a folyók és tavak szennyezésének nyomon követése, ami alapvetően fontos egy ilyen környezeti baleset elhárításához. Ha nem ismerjük például egy olajfolt kiterjedését, akkor azt sem tudjuk, mekkora területen, folyószakaszon kell cselekedni. Ebben nyújt segítséget az Envirobot névre átkeresztelt autonóm eszköz, mely képes a vizek mintavételezésére, szennyezőanyagok kimutatására és az információ laboratóriumokba való visszaküldésére. Mindezt mobilhálózaton keresztül, de akár Wi-Fin át is megteheti.



Megalkotásakor a legnagyobb kihívást az érzékelőkkel való felszerelés jelentette. A hagyományos szenzorok jóval nagyobbak annál, mint amik egy 15 centiméteres hasábba beleférnek - ekkora ugyanis a robotkígyó egy szelvénye. Szerencsére a svájci kutatók meg tudták oldani a kihívást, az Envirobot így többféle környezetszennyezést is fel tud deríteni. Egyrészt rendelkezik nehézfémek érzékelésére használható szenzorokkal, másrészt az olyan szerves szennyeződéseket is ki tudja "szagolni", mint a nem kívánt baktériumok.

Tervek szerint a 3D-s nyomtatással, epoxigyantából előállított Envirobot a következő néhány évben jó néhány látogatást fog tenni a Genfi-tóban. És hogy miért 3D és miért epoxigyanta? Nos, az előbbi lehetővé tette a kutatók számára, hogy nehezen kialakítható formákat alkalmazzanak, utóbbi pedig a vízállóságot hivatott garantálni.

Kapcsolódó írások:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.