Rover helyett drón

Elhibázott a marskutatás koncepciója?

Egy új vélemény szerint nem roverekkel, hanem drónokkal kellene felderíteni a vörös bolygót, egyszerűen annyi minden van rajta, amit a talajon gurulók szemszögéből nem lehet feltárni.

2015.01.25 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A vörös bolygón dolgozó roverek történetét már mindenki ismeri. Noha ezúttal is a felszín felfedezéséről lesz szó, ám most más szemszögből fogjuk vizsgálni a feladatot - szó szerint, ugyanis a marsi légkörből való felderítés került a NASA célkeresztjébe. Az Amerikai Űrügynökség már dolgozik azon a kicsiny méretű repülő roboton, mely az eljövendő marsi küldetésekben teheti majd a dolgát.

Végül is logikus következtetés drónokat küldeni a Marsra - ha földi körülmények között olcsó és hatékony módját kínálják bizonyos tárgyak célba juttatására, területek felderítésére és megfigyelésére, akkor miért ne vetnénk be őket a szomszédos planétán is? A NASA Jet Propulsion Laboratory részlete nemrég közre is adott egy videót az általuk Mars Helicopter névre keresztelt repülő szerkezetről, nézze csak:



Persze azért akad pár, legyőzendő kihívás, amivel "hazai" körülmények között nem kell szembenéznünk. Tekintsünk el az odajuttatás nehézségeitől és költségeitől, koncentráljunk csak a Marsra. A bolygó alacsonyabb gravitációval bír, mint a Föld, ráadásul a marsi atmoszféra jóval vékonyabb, mint szülőbolygónké. Egy rögzített szárnyú repülő eszköznek nagyon gyorsan kellene közlekednie ahhoz, hogy elegendő felhajtóerőt generáljon a légkörben való maradáshoz, ami nagyon gyorsan lemerítené akkumulátorait vagy üzemanyagkészletét.

Ennek a problémának az áthidalására fordult a NASA a helikopteres kialakításhoz: az eszköz két rotorja percenként 2400 fordulatot tesz meg. A nagyjából papírzsebkendő-doboz méretű drón természetesen nappanelekkel lenne ellátva, amivel minden nap feltölthetné magát, és ezzel az energiával néhány percig repülhetne. Ez ugyan nem hangzik soknak (alig fél kilométernyi táv megtételét jelenti naponta), de még így számos előnnyel kecsegtetné a kutatókat.

Egyrészt jóval gyorsabb lehet a rovereknél, másrészt a földi járművek számára veszélyesnek bizonyuló szakaszok felett egyszerűen átrepülve könnyebben érheti el célpontjait. Amiket könnyebben meg is határozhat a magasból, hiszen jobban fel tudja mérni a környezetét, mint a roverek. De akár ez utóbbiakkal egybeépítve is nagy szolgálatot tehetne, hiszen így a jármű magával viheti egyfajta felfedezőként a repülő szerkezetet, aminek viszont nem kellene cipelnie a kutatáshoz szükséges berendezéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.