A héten csak képeken láthattuk

A 100 milliomodik felvétel a Napról

A szép kerek számot látványos fotóval ünnepelte a NASA; naprendszerünk központi égitestét most egészen nagy felbontásban is megcsodálhatjuk.

2015.01.24 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Az amerikai űrügynökség napdinamikát kutató csillagvizsgálója, a NASA Solar Dynamics Observatory hozta össze naprendszerünk központi objektumáról a fenti képet. Ennek érdekessége, hogy ez a százmilliomodik, Napról készített felvétel, melynek tiszteletére a NASA - desktop körülmények között - egészen nagy felbontású képet közölt a Napról (itt megtekintheti). A képen jól látszanak a koronalyukak - fent és lent a sötétebb területek azok. Itt alacsonyabb sűrűségű gázok találhatók, melyek egy része napszél formájában távozik a Napból.

A Földtől körülbelül 150 millió km távolságra van, ami fénysebességgel 8,3 perc. A Nap tartalmazza a Naprendszer anyagának 99,8%-át, átmérője 109 földátmérő. 73,5%-ban hidrogénből áll, amely a központjában zajló magfúzió során héliummá alakul. Az ennek során felszabaduló, majd a világűrbe szétsugárzott energia nélkülözhetetlen a legtöbb földi élőlény számára.

A Nap egy G2V színképtípusú csillag, a mintegy 10 milliárd évig tartó fősorozatbeli fejlődésének a felénél jár. A fűtőanyagát jelentő hidrogén elhasználása után, 5 milliárd év múlva vörös óriássá duzzad, majd a külső rétegeiből planetáris köd képződik, magja pedig magába roskadva fehér törpévé alakul.

Mivel anyagát képlékeny plazma alkotja, a különböző szélességi körön levő területei eltérő sebességgel forognak; az egyenlítői területek 25, míg a sarkvidékek csak 35 naponként fordulnak körbe. Az eltérés miatt erős mágneses zavarok lépnek fel, amelyek napkitörések és - különösen a mágneses pólusok 11 évente bekövetkező felcserélődésének idején megszaporodó - napfoltok kialakulásához vezetnek. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.