Majdhogynem csoda

Hármas holdárnyék-átvonulás a Jupiteren - videó

Az eset olyan ritka, hogy legközelebb 2032. december 30-án lehet majd ilyet látni Európából és Észak-Amerikából.

2015.01.24 06:57ma.hu

A Jupiternek jelenleg 50 nevesített és 17 számmal ellátott holdját ismerjük, a négy legnagyobbat (Io, Európa, Ganimédesz, Kallisztó) Galilei-holdaknak nevezzük, ezeket Galileo Galilei olasz csillagász fedezte fel 1610-ben.

Noha egy gyakorlott csillagász szemnek egy hold átvonulása a Jupiter előtt már megszokott látvány, kettő esetében már azért érez az ember némi bizsergést legbelül, a hármas árnyékátvonulás pedig olyan ritka, hogy átlagban évtizedenként ha egy-két ilyen eset van. A NASA egyik asztronómusa az elmúlt 15 évben kettő ilyet látott (2004. március 28-án és 2013. október 11-12-én), és legközelebb 2032 december 31-én lesz látható Nyugat-Európából.

Kontinensünkről szombat reggel volt megfigyelhető, amint ebből a négyből három, az Io, az Európa (talán egyik jövőbeli új otthonunk), és a Kallisztó árnyéka egyszerre vetült a Jupiter korongjára, amikor a bolygó 20° volt látható a nyugati égbolton.

Fotó: screenshot

Mint ismeretes, a Jupiter holdjai a Földről nézve keletről nyugatra mozognak. Azért is érdekes a tripla árnyékátvonulás, mert a Galilei-holdak korántsem egyformák. A legbelső hold, az Io keringési ideje kicsit kevesebb, mint két nap (43 óra), az Európa 3,5 nap alatt (86 óra) kerüli meg a Jupitert, a Ganimédesz körülbelül 8 nap (172 óra), a Kallisztó pedig16,5 nap (399 óra) alatt. Ráadásul az Io, Európa, Ganimédesz keringése érdekes szabályszerűséget mutat, mindegyikük majdnem tökéletes körpályán kering, míg a Kallisztó saját ritmusa szerint kering a pályáján.

Ennek eredményeként a hármas holdátvonulás 24 percig tartott, míg maga a 3-as holdláthatóság mindössze 4 percig. Az Io árnyéka lépett ki először a Jupiter korongjáról, és maga a hold sem látható tovább.

- a Kallisztó árnyéka megjelenik a Jupiter korongján - 3:11 UT
-  érkezik az Io árnyéka is - 4:35 UT
-  belép az Európa is - 6:28 UT
-  hármas átvonulás - 6:28 - 6:52 UT
-  az Io árnyéka elhagyja a Jupiter korongját - 6:52 UT
-  a Kallisztó árnyéka is kilép - 8:00 UT
-  végül az Európa is távozik - 9:22 UT


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.