Leg godt

Hatalmas ugrás előtt a mesterséges intelligencia

Egy kicsi Lego robot mutatja be mindazt, ami radikálisan megváltoztathatja életünket, már akár a közeljövőben is. Kattintson, videónk is van!

2015.01.24 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az Open Worm Projectet programozók és kutatók csoportja alkotja, akik egy nyíltforrású virtuális férget fejlesztenek. Nemrég képessé vált a csapat arra, hogy egy kicsi Lego robotot a közönséges fonálféreg (Caenorhabditis elegans) viselkedését utánzó szoftverrel irányítson. Ehhez komoly energiákat öltek abba, hogy digitálisan újraalkossák a féreg összes neuronját, gyakorlatilag évek óta dolgozva a feladaton.

Amint elkészültek vele, és szinkronizálták a robottal, a dán építőkockákból összerakott masina rögtön mozogni kezdett - nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan azt egy fonalféreg teszi. Nézze csak:



Stephen Larson projektvezető úgy nyilatkozott, hogy a technológia 20-30 százalékosan lehet kész. A csapat most azon dolgozik, hogy újraalkossák a féreg testét is, hiszen a Lego kialakítás csak hasonlít az eredetire, de nem másolja azt. Júniusban pedig teljes hozzáférést adnak a szoftverhez, hogy még többen vehessenek részt a projektben, amitől annak gyorsabb fejlődését várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.