Ez ám a HALadás!

Áttetsző hal az Antarktisz jege alatt

Ott, ahol az élet számára igen mostohának gondoltak a körülmények, meglepően magas szintű élőlényeket találtak a kutatók.

2015.01.24 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: WISSARD

Elképzeléseink, sejtéseink, reményeink (mindenki válassza ki a neki megfelelőt) szerint a Naprendszerben nem csak a Földön lehet élet, hanem akár a gázóriások fagyott(nak tűnő) holdjain is. A vastag jégpáncél alatt ugyanis folyékony formában lehet fenn a víz, köszönhetően a közeli égitest gravitációs hatásának, mely elegendő hőt termel ahhoz, hogy "melegen" tartsa az éltető folyadékot.

Ezeket a helyeket és az esetleg itt található élőlényeket azonban nem olyan könnyű felfedezni. Éppen ezért olyan nagy jelentőségű a még "helyben" elvégzett kutatás, mely az Antarktisz jege alatti fagyos vízben akadt meglepően magas szintű életre. Egy áttetsző halat sikerült lencsevégre kapni a tudósoknak, 740 méternyi jég átfúrását követően. Erre nyolc nappal azután került sor, hogy a Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling (WISSARD) csapata befejezte a fúrást.

A WISSARD projekt célja egyébként az Antarktisz talapzatának vizsgálata volt, azaz a föld, a víz és a jég találkozásának helyszínét kutatták. Ez persze közel sem egyszerű feladat, hiszen ez nem egy fixen rögzített határ, hanem dinamikusan változik. A kutatócsapat dolgát természetesen a hideg is nehezítette, fúrni például csak egy forróvizes fúróval lehetett. Miután elkészültek a lyukkal, kamerával ellátott speciális robotot bocsátottak a mélybe, hogy megmérjék az alapnál föléjük tornyosuló jégpáncél vastagságát és a vízréteget.

Amikor elérték a tenger alját, akkor bukkant fel az első, áttetsző halacska, melyet nagy meglepetés és öröm kísért a kutatócsapat részéről. Egyelőre részletes elemzést nem adtak közre a helyi ökoszisztémáról, annyit azonban már tudni, hogy több halfajra is ráakadtak, emellett rákokat és más gerincteleneket is felfedeztek. A nagy kérdés persze az, hogy mivel táplálkoznak ezek az élőlények, hiszen a környezet szinte teljesen steril, a napfény pedig nem hatol keresztül a jégpáncélon. A válasz valószínűleg mikrobiális szinten lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.