E. coli

Létrehoztuk a vírusoknak ellenálló baktériumot

Robbanásszerűen fejlődik a génmanipuláció, de ez vajon az emberiség javát szolgálja-e, vagy egy szuperbaktérium viharos gyorsasággal ki fog irtani minket?

2015.01.22 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
James Joel, Flickr

A Földön minden élet ugyanazt a nyelvet, a gének nyelvét beszéli. Még az egymástól jelentősen különböző fajok esetében is nagyon hasonló genetikai elvek működnek. Többek között ezért vagyunk képesek génmódosított szervezetek (igen, ez az a bizonyos GMO) előállítására. Nem lennénk képesek baktériumokból géneket áthelyezni például a kukoricába, ha utóbbi nem tudná "olvasni" a baktérium DNS-ét.

Az elmúlt egy évtizedben azonban a biomérnökök gőzerővel dolgoztak azon, hogy kitolják ennek a nyelvnek a határait - mára már túlhaladottá is vált (legalábbis laboratóriumi körülmények között) a génmódosítás. Nemrég ugyanis a kutatók olyan mértékben képessé váltak újraírni az E. coli baktérium genetikai kódját, hogy az új nevet kapott: GRO, azaz genetikailag rögzített szervezet (genetically recoded organism).

Emellett azon is dolgoznak a szakemberek, hogy a természetben elő nem forduló proteineket hozzanak létre. A minap pedig még ennél is tovább jutottunk: két kutatócsapat bejelentette, hogy újabb lépést tettek egy "idegen" genetikai kód előállítása felé. A csapatok génmanipuláció segítségével újraírták az E. coli baktérium DNS-ét, de ezúttal bizonyos szekvenciákat - az emberi nyelv analógiáját használva "szavakat" - annyira átszerkesztettek, hogy az az eredetihez képest már teljesen mást jelent. Ezen kívül hozzáadtak bizonyos sorozatokat a baktérium számára életbevágóan fontos génszakaszaihoz, így az továbbfejlődéssel, evolúciós próbálkozással sem tud megszabadulni tőle.

És akkor még nem is említettük a legdurvább beavatkozást: a baktérium több új képességre is szert tett. Mielőtt azonban ezekre kitérnénk, meg kell nyugtassuk az aggódókat, hogy - legalábbis egyelőre - nem fenyeget a szuperbaktérium elszaporodásának veszélye. A kutatók ugyanis többszintű biztonsági fékeket alkalmaztak; a módosított E. coli annyira "idegenné" vált más fajok számára, hogy nem tudja átadni számukra génjeit. Ezen kívül képtelen meglenni anélkül a szintetikus aminosav nélkül, mely a természetben nem létezik. A kutatók ezzel az aminosavval "etetik" a módosított baktériumot, táplálék híján pedig elpusztulna.

És akkor vissza az új képességekhez. Az átírt E. coli számos vírusfajtára immunis lett. Normális esetben ezek a vírusok más szervezetek genetikai kódjának kiolvasásának mesterei, hiszen így képesek saját céljaikra felhasználni azok "sejtgyárait" szaporodásukhoz (azaz fertőzni). Az átírt DNS azonban annyira más, annyira idegen, hogy rengeteg vírus egyszerűen képtelen "elolvasni".

De mire jó mindez? Tervek szerint a génátírással fejlettebb gyógyszereket lehet majd előállítani, de megjelenhetnek az ezzel a technikával készített élelmiszeripari termékek is, melyek ellenállóbb, nagyobb terméshozamú stb. jellemzőkkel bírnak. A lehetőségek szinte végtelenek, a kérdés inkább az, hogy mire fogja használni az emberiség a tudást...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.