Megmarad, remélhetőleg

Túl van a kritikus időszakon a Nyíregyházi Állatpark kis zsiráfja

Az állatka mesterséges táplálásra szorult, miután elsőborjas anyja tapasztalatlansága miatt nem gondozta.

2015.01.22 14:30MTI
Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert osztályvezetője, szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a Rothschild-zsiráf borjú szépen fejlődik, két és fél hónap alatt 50 centimétert nőtt.

A gondozók a születése után az akkor 160 centiméteres borjút mesterségesen kezdték etetni, három óránként kapott fehérjében és antioxidánsokban gazdag kolosztrumot, előtejet. Eleinte mindössze 20-30 milliliternyit tudott meginni, azt is másfél órányi idő alatt.

Most már tejpótló tápszert eszik, és öt perc alatt felhörpinti az 1,4 literes mennyiséget.

A szépen gyarapodó zsiráf a szénát is kóstolgatja, de egy éves koráig még a tápszer lesz a fő tápláléka.

A szóvivő hozzátette: az etetési időszakot kivéve a burjú a négy tagú Rothschild-zsiráf tenyészállománnyal közösen él, ami fontos a jövője szempontjából. A teljes kifejlett méretét, az 5 méteres magasságot, előre láthatóan öt éves korában éri majd el.

Neve még nincs a borjúnak, a rajongók nevezik majd el, a legnagyobb közösségi portálon meghirdetett névadó keretében.

A Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is elismert híres bankárról, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni az állatokat. Veszélyeztetett fajnak számítanak, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben mintegy 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, a Nyíregyházi Állatparkban 5 él belőlük. A novemberben született borjú a hetedik Nyíregyházán született zsiráf.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.