Újabb szörny a tengerek mélyéről

Ilyen ronda cápát még nem látott

Meglepő(en ronda) ragadozóra bukkantak Ausztrália közelében, mintha az őskorból utazott volna előre az időben.

2015.01.22 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: SETFIA

Meglehetősen rusnya jószágokat találtunk már a tengerek mélyén (tekintse csak meg kapcsolódó cikkeinket, nem egyről mutattunk már képet), de olyan cápáról, mely a tengerek mélyén él, és úgy néz ki, mintha több millió évvel ezelőttről maradt volna itt, még sosem. Az biztos, hogy egy ilyen arc- és testszerkezetre emlékeztek volna azok a helyi halászok, akik Victoria (Ausztrália) vizein találkoztak a lénnyel, amikor egyik fogásuk után átvizsgálták halászhálójukat.

"Egy halászt sem találtunk, aki már látott volna ilyet korábban" - nyilatkozta Simon Boag, a Délkeleti Vonóhálós Halászati Társaság (South East Trawl Fishing Association, SETFIA) képviseletében.

Noha inkább angolnára hasonlít, a besorolása Chlamydoselachus anguineus lett, vagyis fodroscápának hívják. Nem a felszín közvetlen közelében él, de azért nem is túl mélyen: nagyjából az 50 méteres mélységet kedveli, de előfordult már, amikor több mint fél kilométerrel a felszín alatt filmezték le az állatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy nehezen fogható be élő példány, hiszen a felszín közelében a nyomáskülönbség végezhet vele. Ugyanakkor létezése magyarázatul szolgálhat a tengeri kígyók legendájára.

A fodroscápa majdnem két méteres hosszúságúra is megnőhet, nagy ritkán akad halászhálókba a Csendes- és az Atlanti-óceán partvidékei közelében. A fenti példányra 700 méteres mélységben leltek rá, ez a maximum, ameddig lesüllyedhet ausztrál vizeken a vontatóháló. Jelenlegi tudásunk szerint elképesztően öreg fajról van szó: mintegy 95 millió éve változatlanul róják a tengerek vizeit. Ugyanakkor meglehetősen félelmetesnek néznek ki: 300(!) foggal rendelkeznek, melyek az állat szájában több mint 25(!) sorban helyezkednek el. Nem lehet jó érzés, amikor valakibe belemar egy ilyen lény...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.