Egerek és robotok

Buborékhajtású robot egy élő egérben

Élő szervezetben is működik az első parányi, autonóm szerkezet - egy egér lehetett a "szerencsés" alany, "aki" kipróbálhatta, milyen érzés, ha a vérében egy kicsiny robot halad.

2015.01.22 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wei Gao

A napfényes San Diegóban kutatók egy csapata áttörést ért el a mikrobiológia robotizált felderítésében: tucatnyi egérrel nyelettek le egy speciális cseppecskét, melyben emberi szemnek láthatatlanul parányi, cső alakú robotok ezrei rejtőzködtek. Nem kell túlságosan bonyolult szerkezetekre gondolni, gyakorlatilag csak apró motorokból álltak, melyek egyetlen célból kerültek az állatkísérletekbe: bizonyították, hogy lehetséges az egerek testén belül hatékonyan navigálni mikroszkopikus méretben. Motorjukon kívül magukkal cipelték parányi terhüket is: nanoméretű aranyszeletkéket, melyeket a megfelelő helyen (a gyomor redőiben) kibocsátva mérhetővé tették a kísérlet sikerességét.

És hogy ennek mi értelme? Nos, ezzel valóra vált egy régi álom (vagy legalábbis megtettük az első, de nagyon fontos lépést az odavezető úton): működő mikrorobotot hoztak létre, mely megállta a helyét egy élő szervezetben. Ez beláthatatlan távlatokat nyithat meg a humán gyógyászatban: tökéletesen célzott gyógyszeres kezeléseket tesz lehetővé, ami nagyban javíthatja a rák elleni küzdelem hatékonyságát, vagy akár lehetőség lesz a belső, nem kívánt elváltozások nanorobotizált, sebészkést nem igénylő eltávolítására is.

A Kaliforniai Egyetem San Diegói campusán végzett kísérlet során kiderült, hogy az állatokra nincsen látható ártalmas hatással a mikrorobot-raj; hat órával a folyadék lenyelését követően is ugyanúgy élték az egyszeri kísérleti egér életét. És a kis eszközök hatásossága is bizonyosságot nyert: több aranyszeletke került az egerek gyomrának redőibe a robotok által, mint amikor ugyanezt az anyagot lenyelették az egerekkel.

A motorok egyébként egyszerű elven működnek: gyomorsavval érintkezve indulnak be. A cinkből készült eszközök hidrogénbuborékokat fejlesztenek a gyomorban, ami lökésszerűen hajtja előre a parányi robotokat. Másodpercenként mintegy 60 mikrométert tesznek meg, vagyis egy centimétert nagyjából három perc alatt gyűrnek le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.