Robi

Látott már robotot táncolni? És százat? Egyszerre?

A humanoid, azaz emberszabású robotok mindig is zavarba ejtették nézőiket, hiszen ránk hasonlítanak. És most már táncolni is tudnak!

2015.01.21 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Nem túl fantáziadúsan Robi névre hallgatnak azok a kis, mintegy 1 kilogramm tömeggel bíró és alig 30 centiméteres robotok, melyek nemrég táncra perdültek Tokióban. A Mashable jóvoltából videó is készült az eseményről: a szinkronizált tevékenység zavarbaejtően egységes volt. Nézze csak:



A "100 Robi" projekt ötletadó gazdája Tomotaka Takahasi volt, a Tokiói Egyetemről. A célt pedig teljesítették: mintegy három percig ropták a Robik a táncot anélkül, hogy hibáztak volna.

Ami különösen érdekessé tette a projektet, hogy végrehajtásához olyan autonóm egységekre volt szükség, melyeket nagy mennyiségben és - relatíve - alacsony költséggel állítanak elő. Ehhez a Robi ideális választásnak bizonyult, hiszen, amint az a fenti videón is látszik, ügyesen mozog, emellett "csupán" 1500 dollárba kerül.

Na és most ezt szorozza be százzal, és máris megvan, mennyit költöttek a japánok a három perces mutatványra. Nem számítva természetesen az olyan járulékos költségeket, mint a tervezés, a felhasznált energia és a többi...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.