Egységben az erő

A Google felpörgeti a kereskedelmi űrutazást

Addig tolta Elon Musk a SpaceX vállalatot, amíg az űrkutatásban szintén érdekelt Google úgy döntött, beszáll. Felpöröghet a kereskedelmi űrkutatás a két cég összefogásával.

2015.01.21 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Ugyan még nem írták alá, de már körvonalazódik az a megállapodás, mely alapvetően megváltoztathatja az emberiség űrrel kapcsolatos hozzáállását. Bolygónk atmoszféráján kívül csak akkor tárható fel a világ a lehető legrészletesebb módon, ha azt nem csupán állami ügynökségek limitált költségvetési keretek között fedezik fel, hanem a privát szféra is üzletet lát benne. Gyakorlatilag minden termék és szolgáltatás, ami ma népszerű, azután lett igazán rentábilis, hogy széles tömegek vehették igénybe - gondoljunk az érintőképernyős eszközökre vagy a freemium online játékokra, de akár az autókra vagy a biciklikre is helytálló ez az állítás.

Vagyis ahhoz, hogy az emberiség kirajzása megkezdődhessen az űrbe, kereskedelmi űrutazás kell. Ezt pörgetheti fel a fent már említett megállapodás, mely a Google és az Elon Musk alapította SpaceX között kezd kialakulni. Ha létrejön, akkor azzal az utóbbi értéke meghaladhatja a 10 milliárd dollárt; igaz, ezt az értesülést - egyelőre - egyik vállalat sem kívánta kommentálni.

Mindazonáltal mindkét cégnek lenne keresnivalója az együttműködésben. A SpaceX nagy lökést kaphat a befektetőtől, ráadásul valószínűleg "némi tudást" is hoznának a keresőóriás korábbi projektjei is a cég életébe. A Google pedig felvirágoztathatná a "globális internet" elképzelését; szinte korlátlanul lövethetne ki és üzemeltethetne gazdaságosan olyan műholdakat, melyeken át digitális kapcsolatot lehetne fenntartani a Föld bármely pontjával. Erre egyébként a Google - korábbi jelentések szerint - több mint egymilliárd dollárt szán.

Ez persze önmagában még mindig kevés lehet. A SpaceX szintén bejelentette már műholdas internetprogramját, melyet nagyjából 4 ezer, 1200 kilométerrel a felszín felett keringő szatellit biztosítania. Az öt évesre tervezett projekt várható költsége a 10 milliárd dollárt nyalogatja, ám ha ennek tizedét a Google "bedobja" a közösbe, az nagy ugrás lehet a siker felé vezető úton. Musk pedig a SpaceX-ből származó nyereséget bevallottan is egy marsi kolónia létrehozására fordítaná.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.