Hallatlan!

Lazacspermával az olcsó telefonokért és tabletekért

Egészen elképesztő helyről kaphat támogatást az elektronikai ipar, környezetbarátabbá téve hordozható eszközeink előállítását. Hiába kattint, nem fogja elhinni!

2015.01.20 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A ritkaföldfémek (angolul: rare earth elements, REE) a periódusos rendszer elemeinek egy sajátos csoportját alkotják. A lantanoidák 15 elemből álló csoportját a szkandiummal és az ittriummal kiegészítve együtt nevezik ritkaföldfémeknek. Nevükkel ellentétben a ritkaföldfémek (a radioaktív prométium kivételével) viszonylag nagy mennyiségben fordulnak elő a földkéregben: a cérium például a 25. leggyakoribb elem (68 ppm-es mennyisége a rézéhez hasonló).

Geokémiai tulajdonságaik miatt azonban általában elszórtan fordulnak elő, és ritkán találhatók meg koncentrált és gazdaságosan kitermelhető ritkaföldfém-ásvány formájában. Ezeknek az ásványoknak a ritkasága miatt kapták nevüket, írja a Wikipedia. Kitermelésük ennek megfelelően nehéz feladat és nagyon környezetszennyező. 75 köbméternyi savas víz keletkezik egyetlen tonna előállítása során, mely mellett további egy tonnányi radioaktív hulladékkal is "megörvendezteti" az emberiséget.

Éppen ezért (lenne) fontos az újrahasznosítás, sajnos a hagyományos kémiai eljárások szintén drágák és ártalmas reagenseket alkalmaznak. Komoly erőfeszítések zajlanak tehát a folyamat olcsóbbá és környezetbarátabbá tétele érdekében; ennek egyik eredményét tokiói kutatók szállították. Azt vizsgálták, miként lehetne biológiai úton, baktériumok segítségével visszanyerni a ritkaföldfémeket az elektronikai hulladékokból. Kiderült, hogy a baktériumok sejtfelületének foszfátja képes megkötni ezeket az elemeket, így a japánok a parányi élőlények foszfátot tartalmazó DNS-ét kezdték kutatni.

Akadt azonban egy kis probléma: a DNS vízben feloldódik, vagyis kellett egy olyan közeg, amibe beágyazva stabil marad és nem bomlik szét. Na és itt lép a képbe a lazac, illetve a spermája. Nem oldódik fel benne az örökítő anyag, emellett olcsó, a japán halászati ipar évente ezertonnaszámra igyekszik megválni az eddig haszontalannak tartott matériától.

És hogy jelenleg hol áll a ritkaföldfémek újrafeldolgozásának folyamata? Nos, a kutatók por alakú lazacspermával kiegészítve hozták létre azt a prototípust, mellyel neodímium mágnesekből nyerték ki az értékes anyagot. A fémek erősen kötődtek a foszfáthoz, így tulajdonképpen siker koronázta az erőfeszítéseket. Sajnos ezt követően szükség van egy savfürdőre, amivel el lehet választani a foszfáttól a neodímiumot, melyet centrifugázással oldottak meg.

Annak ellenére, hogy az eljárás még mindig környezetszennyező, a japánok abban reménykednek, hogy áttörés előtt állnak. Ha sikerül a savfürdőt kiváltani és nagyobb méretekben alkalmazni a baktériumos, lazacspermás újrahasznosítást, akkor az ezeket gyakorlatilag nélkülözni képtelen elektronikai eszközeink, már szemétre kerül mobiltelefonjaink, tabletjeink és számítógépeink új, gazdag forrásul szolgálhatnak az elektronikai készülékek jövendő generációi számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.