Remélhetőleg a Pókembert másik faj csípte meg

Szex után levágja saját nemiszervét

Bizarr tevékenységet diktál az anyatermészet egy pókfaj hímjének, mely a szaporodást követően megszabadul saját nemiszervétől.

2015.01.19 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Matjaµ Kunter

Saját szaporodási sikerüket növelik azok a pókfajok, melyek párzás után megválnak spermazsákjuktól. Nem ismeretlen ez a jelenség az ízeltlábúak között; a furcsa tevékenység célja annak biztosítása, hogy a nőstény más hímmel már ne tudjon párosodni. De az is állhat a szaporítószervektől való megszabadulás hátterében, hogy miután a hím pók sikeresen továbbadta génjeit, jobb vadásszá válhat, ha nem akadályozzák nemiségéből adódó feladatai.

Ezt a jelenséget vizsgálta Matjaµ Kunter evolúciós biológus a díszes-fatörzs pók (Herennia multipuncta) révén. A faj jellegzetessége, hogy a hímek kisebbek (negyedakkorák), mint a nőstények, utóbbiak ráadásul hajlamosak elfogyasztani előbbieket az aktust követően. Ennek tanulmányozására egy csoport hímet eresztettek össze nőstény pókokkal. Kiderült, hogy a korábbi együttlét során már eunuchhá vált példányok agresszívebbek voltak kihívóikkal, a párzási szertartáson még át nem esett példányokkal szemben.

Emellett arra is fény derült, hogy a spermazacskóikat önkéntesen beáldozó példányok tovább maradnak aktívabbak, könnyebbek és jobb vadászok "szűz" társaikkal szemben. Ezzel ösztönösen védik a számukra egyébként továbbra is halálos ellenséget jelentő nőstényeket, elősegítve génjeik továbböröklődését. Az agresszív "testőrök" nem csak a rivális fajtatársakkal való további szaporodási kísérletet akadályozzák meg, de a nőstény nagyobb biztonságáról is igyekeznek gondoskodni.

Azt nem tudni, hogy ez a jelenség valóban az öncsonkítás eredménye-e vagy egyébként is bekövetkezne az aktust követően, mivel a szaporodáson még át nem esett példányok semmilyen motivációt nem mutattak a nőstények védelmezését illetően. Kunter szerint az eunuchhá válás legalább részben szerepet játszik a hím pók viselkedésének megváltozásában, hiszen csak egyetlen esélyük van szaporodni, így mindent meg kell tenniük, hogy az az egy eset sikeres legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.