Fogas kérdés

Cápafogas elektromos fűrész

A legbrutálisabb fűrész, amit valaha látott, természetesen kizárólag a tudomány érdekében.

2015.01.19 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Láncfűrészre, vagy inkább egy konyhai elektromos késre hasonlít az a Jawzall névre keresztelt szerkezet, melyet egy biológusokból álló csapat hozott létre. A különböző cápafajok fogainak vágóerejét akarták felmérni. A brutális eszköz tulajdonképpen azt a helyzetet utánozza, amikor a cápa megragadja áldozatát és ide-oda rángatja - a fogai eközben fűrészként marnak bele a zsákmány húsába.

Nézze csak:



Az első tanulság, amit a kutatócsapat levonhatott a tesztből, az az, hogy a cápafogak viszonylag gyorsan kopnak. Talán ez az oka annak, hogy a tenger csúcsragadozói olyan gyorsan és gyakran cserélik fogaikat - számos fajnak több sorban sorakoznak a szájában, és amint elhagy egyet, a már kifejlődött fog "benyomul" a hirtelen támadt üres helyre.

Emellett az is kiderült, hogy a különböző fajoknak különböző formájú fogaik vannak, ezek pedig egymástól eltérő vágóerővel bírnak. A videót is narráló Katherine Corn, a Cornell Egyetem egyetemi hallgatója szerint ezzel az információval talán a fajok táplálkozásának ökológiájáról is többet meg lehet tudni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.