Parányok óriás méretben

Látott már fenyőtűt - belülről?

Nem? Pedig nagyon érdekes alakzatot vesz fel az örökzöld fa levele, igaz, speciális műszer kell ennek a struktúrának a felfedéséhez. Plusz eláruljuk, miért kell földlabdával együtt (át)ültetni a fenyőket.

2015.01.19 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: GE Reports

A General Electric - pontosabban annak Cytell névre keresztelt eszköze - segítségével a legapróbb dolgok is felnagyíthatóvá, átlagember által is megtekinthetővé válnak. A Cytell révén a kutatók akár egyetlen sejtet is megtekinthetnek és elemezhetnek anélkül, hogy ehhez különböző mikroszkópok és más diagnosztikai készülékek sorát kellene használniuk. A fenti képen látható az eredmény: a felvétel egy fenyőtű keresztmetszetét ábrázolja.

A fenyő titkai
A fenyőféléknek, akárcsak a többi nyitvatermőnek, nincsenek hajszálgyökerei, ezért a víz és más tápanyagok felvételéhez fonalas gombák segítségére szorul, azokkal él szimbiózisban. A gombák és a növények között kialakult kölcsönösen előnyös együttélés során a gombák behatolnak a gyökérbe, módosítják belső szerkezetét, kívülről pedig úgy körülveszik, mintha hajszálgyökerei lennének. A gomba így fotoszintézis nélkül jut a fenyők által előállított szerves anyagokhoz, a gombafonalak viszont nagyobb felszívási felületüket kihasználva a talajból szállítják a fenyőknek a tápanyagokat.

Ebből következik, hogy ezek a növények nehezen viselik az átültetést. Nem csak a gyökerek épségét kell megőrizni, hanem arról is gondoskodni kell, hogy ezeket a tápanyagszállító gombákat is vele ültessük, és arról is, hogy ezek ne száradjanak ki, életképesek maradjanak. Ezért szükséges, hogy a fenyőket földlabdával együtt ültessük át, mert akkor a fonalas gombákat is vele visszük. Ennek a földlabdának nem szabad kiszáradnia sem, mint az a karácsonykor a szoba száraz levegőjében tartott fenyőknél történni szokott: A kiszáradt földlabdájú fenyő életben maradásának csekély az esélye, és ha esetleg meg is marad, évekre visszaesik a fejlődésben.

A vörösfenyő kivételével mindegyik fafajta örökzöld; leveleiket folyamatosan váltják. A savanyú talajokat kedvelik, és lehulló leveleik (egy-egy tűlevél több évig élhet) el is savanyítják a talajt. Részben ennek köszönhetően, részben pedig azért, mert a fenyőerdő koronája nagyon jól zár és a talajszintre kevés fény jut le, a legtöbb fenyvesben jóformán nincs aljnövényzet. Éppen ezért a fák alsó ágai, amelyek már nem kapnak elég fényt, gyakran leszáradnak: zárt erdőségekben több fenyőfaj "felkopaszodik". (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.