Na majd a következő!

Így semmisül meg egy rakéta

Elon Musk közzétette a visszatérésre tervezett, ámde balszerencsésen járt rakéta "életének" utolsó pár képkockáját.

2015.01.18 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Elon Musk és cége, a SpaceX forradalmasíthatja az űrutazást, vagy legalábbis a földi utánpótlás űrbe juttatását azzal, hogy jelentősen csökkenti annak költségét. Ehhez újrafelhasználható rakétákat alkalmaznának, vagyis szakítanának azzal a gyakorlattal, mely csak "one way ticketet", azaz "egy irányra szóló jegyet" ad az űrbe törő eszközöknek. Napjaink rakétáival ugyanis senki nem foglalkozik azt követően, hogy feljuttatták terhüket az űrbe; vagy a Föld légkörében égnek szét, vagy becsapódnak valamelyik óceánba.

Ez azonban igen drága mulatság, a SpaceX ezért létrehozta saját mobil vízi platformját, ahová leszállhatnak a visszafelé úton is manőverezni képes rakéták. Érthető módon, ha épségben leér egy, akkor azt újratöltés után ismét fel lehet küldeni, jelentős mértékben lefaragva az üzemeltetéshez szükséges költségeket.

Az első próba azonban nem járt sikerrel, és most azt is megnézhetjük, hogyan pusztult el a Falcon 9. Elon Musk ugyanis Twitterén megosztotta az érdeklődőkkel a képeket, vicces kommentárokat fűzve a történtekhez. A rakéta felrobbanását például RUD-nak nevezte el, ami angolul a rapid unscheduled disassembly szavak rövidítése - ez magyarul annyit tesz, hogy "gyors, be nem ütemezett szétszerelés".

További szószaporítás helyett következzenek a képek:

Forrás: Elon Musk, SpaceX

Forrás: Elon Musk, SpaceX

Forrás: Elon Musk, SpaceX

Forrás: Elon Musk, SpaceX

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.