Illat a földből

Most megnézheti az eső illatát

Ultragyors kameráknak köszönhetően kiderült, hogyan áll elő a jellegzetes esőillat. Tudta, hogy egy baktérium okozza?

2015.01.18 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Young Soo Joung

Jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illatot lehet eső után érezni (angolul még saját nevet is kapott, petrichornak hívják). Ezt egy, a talajban élő baktérium okozza, mely normál esetben nem kerül a levegőbe, ám a lezúduló vízcseppek kipréselik onnan.

Egy, az MIT két kutatója - Young Soo Joung és Cullen Buie - által nemrég közzétett tanulmány ezt a jelenséget vizsgálta nagysebességű kamera segítségével. Kiderült, hogy amikor egy vízcsepp porózus területre hullik, akkor ott az aeroszolhoz hasonló hatást hoz létre. Ezzel jutnak a baktériumok a levegőbe, és okozzák a jellegzetes illatot. Nézze csak:



És hogy mindez mire lehet használható? Nos, a kutatók szerint a jelenség megértésével azt is megtudhatjuk, hogyan kerülhetnek ki az E. coli baktérium és más, emberre veszélyes kórokozók a talajból, majd fertőzhetnek a levegőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.