Cyberharc az égben

A 21. századi légiháború taktikája

Gépágyúval lelőni az ellenséges repülőgépeket a második világháború sajátossága volt. A rákövetkező háborúkban - Korea, Vietnam - már légvédelmi vagy levegő-levegő rakétákkal harcoltak egymás ellen. A 21. század azonban ebben a tekintetben is más...

2015.01.18 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Kyle Lantz, U.S. Air Force, Wikimedia Commons

Tudják, mi jelenti (majd) a legnagyobb veszélyt a 21. században a légierő gépeire? Nem az elfogó vadászok, és nem is az AA-állások; a (túl)elektronizált harci eszközök cybertámadásokkal szembeni védtelensége. Vagyis az ellenség célja már nem feltétlenül a támadó gépek erővel való megállítása lesz, hanem az azok feletti irányítás átvétele, vagy legalábbis összezavarása.

Felismerte ezt az amerikai légierő is, és a szervezet ezzel együtt arra is rádöbbent, hogy fájdalmasan keveset tett eddig az ilyen jellegű támadások kivédése érdekében. Egy drón, pilóta nélküli harci repülő sokféleképpen megzavarható, szenzorjait különböző álcázótechnikákkal össze lehet zavarni, de a legnagyobb veszély az, ha "átáll" az ellenség oldalára.

Az ilyen (hacker)technikák kivédése végett kezdett szimulációs projektbe az USA légiereje, 120 hektáros New York Stockbridge létesítménye területén. A Pentagon vezényletével nem csak azt kutatják, miként lehet kivédeni az ilyen jellegű támadásokat, de azt is, hogyan lehet ezeket a technikákat az amerikai hadsereg saját javára felhasználni. Ehhez kapott mintegy 10 millió dolláros kormányzati támogatást a légierő, melynek négy éve lesz kifejleszteni azokat az útmutatókat, melyek a jövő katonáit segíthetik a harctéren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.