Beagle

Megvan a Marsnál 10 éve eltűnt űreszköz!

A NASA azt állítja, hogy ráakadt arra az európai űrjárműre, ami még 2003 végén tűnt el a vörös bolygónál.

2015.01.16 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Beagle 2 at the Space Centre - Leicester (452719107)" by Gavin Stewart - Beagle 2 at the Space Centre - Leicester. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

2003. december 19-én vált le a Beagle 2 nevű kicsiny űreszköz a Mars Express-ről, mely a Földről a vörös bolygó légköréig vitte az Európai Űrügynökség Szondáját. Karácsonykor be is lépett a légkörbe, mintegy 20 ezer kilométer per órás sebességgel - aztán néma csend. Az európai űrkutatók hiába próbálták felvenni a kapcsolatot a szondával, az nem válaszolt. Végül hivatalosan is kénytelenek voltak bejelenteni a Beagle 2 elvesztését.

A britek vezette projekt fiaskójáról nemsokára többet is megtudhatunk. A NASA ugyanis bejelentette, hogy valószínűleg ráakadt a szerencsétlenül járt szonda maradványaira. Az amerikai űrhivatal Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) HiRISE kamerájának adatait elemezve szúrt szemet a gyanús részlet. Az akár 90 centiméteres pontosságig is skálázható kamera ugyanúgy akadt rá a Beagle 2-re, ahogyan a két, 1976 óta a vörös bolygó porában pihenő Viking leszállóegységekre: vizuális azonosítással.

Beagle 2
Feltételezhetően a túl ritka légkör miatt nem volt elegendő az ejtőernyők fékező ereje azon az ominózus leszállási napon, így túlságosan nagy sebességgel csapódott a felszínhez. A Beagle 2 fő feladata a robotkarja által kiemelt talajminták vegyelemzése lett volna az esetleges marsbeli élet nyomainak fellelése végett.

A Beagle 2 utódja a 2009-es Beagle 3 lett volna, de azt pénzhiány miatt törölték, írja a Wikipedia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.