Gombnyomásra aktiválódik

Légiháború - itt a drónokra vadászó drón

A kerítés egészen a 21. századig megfelelt eredeti céljainak, de mi tartson vissza egy levegőből érkező, hívatlan látogatót? Például egy másik drón!

2015.01.16 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Rapere

A latin rapio (lopás) szóból származó Rapere névre hallgat az a drón, mely más repülő szerkezetek felkutatására, levadászására és ártalmatlanítására szolgál. Fejlesztőinek java hosszú éveket töltött az ember nélküli légirendszerek fejlesztésével, így tapasztalatuk van bőven. "Kereskedelmi okokból" azonban névtelenek kívántak maradni, és vélhetően hasonló okokból nem tettek közzé egyetlen fényképet vagy videót sem a Rapere-ről, működés közben.

Ehelyett az elképzelésüket bemutató prezentációkból lehet információt szerezni arra vonatkozóan, hogyan is teszi dolgát a "légivadász". Eszerint 12, alacsony felbontású, de másodpercenként 90 képkocka rögzítésére képes kamerarendszer segítségével kutat más drónok után a Rapere. Taktikája pofonegyszerű és minden más élő és élettelen dologra veszélytelen: a célpont fölé repül, majd ráejt egy kötéldarabot, ami rácsavarodik annak rotorjaira, ezzel leállítva azokat. A pórul járt drón üzemképtelenné válik és lezuhan.

Mivel nem kell nagy távokat megtennie, relatíve bőséges energiaforrással rendelkezik, ezért fejlett számítógéppel láthatta el a csapat a Rapere-t. Ez feltételezi, hogy a vadászdrón gyorsan eléri kereskedelmi forgalomban kapható technikával rendelkező áldozatait, vagyis nagyobb sebességgel mozog, mint "ellenfelei", és "okosabb" is azoknál.

"Mivel a szándékosan rövid repülési idő - 2 perc, szemben a hagyományos drónok 15 perces értékével - miatt sokkal gyorsabban leszívhatjuk az akksikat, nagyobb egységnyi tömegre jutó teljesítményt értünk el. 2 percnyi repüléssel a Rapere a legnagyobb teljesítményű drón a világon. Még vizuálisan is nehéz észlelni, amikor néhány tucat méterre felemelkedett, olyan gyorsan repül" - állítják a fejlesztők.

Az viszont nem derült ki, hogy vajon gondoltak-e arra, mi lesz az ártalmatlanná tett drónnal. Ha valakinek a fejére pottyan egy ilyen szerkezet, akár komoly sérüléseket is szerezhet, de tulajdonokban, javakban is okozhat kárt, például egy autóra való zuhanással vagy egy tetőablak betörésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.