Földbe csapódott kisbolygó okozta a vesztüket

Hirtelen haltak ki a dinoszauruszok Európában

Általánosan elfogadott az az elmélet, amely szerint a Földbe becsapódó kisbolygó okozta a dinoszauruszok vesztét. Mindezidáig azonban a késő kréta időszakból származó dinoszaurusz-fosszíliák csaknem kizárólag az észak-amerikai kontinensen kerültek elő.

2015.01.15 02:30MTI

Európában is hirtelen haltak ki a dinoszauruszok - erre a következtetésre jutott az elmúlt két évtizedben előkerült leletanyag vizsgálata alapján egy nemzetközi tudóscsoport, amelynek tanulmánya a ZooKeys nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban látott napvilágot.

Általánosan elfogadott az az elmélet, amely szerint a Földbe becsapódó kisbolygó okozta a dinoszauruszok vesztét. Mindezidáig azonban a késő kréta időszakból származó dinoszaurusz-fosszíliák csaknem kizárólag az észak-amerikai kontinensen kerültek elő. Ennek alapján felvetődött, hogy lokális, az Egyesült Államok és Kanada mai területére korlátozódó kihalási eseményről volt szó - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A kutatócsoport a Spanyolország, Franciaország, Románia és más államok területén az elmúlt két évtized során előkerült fosszíliákat tanulmányozta. A megkövesedett maradványok korát és sokszínűségét vizsgálva a paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az európai ökorendszerekben a dinoszauruszok fajgazdagsága egészen a késő kréta időszakig megőrződött. Így például a leggazdagabb európai lelőhelyek közé sorolható Pireneusokban a becsapódást megelőző néhány évezred során a növényevő és ragadozó dinoszauruszok számtalan faja élt.

"Kutatásaink megerősítik azt az álláspontot, miszerint az aszteroida-becsapódást globálisan pusztította el a dinoszauruszokat" - hangsúlyozta Steve Brusatte, az Edinburghi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.