Tengeri parányok

A világ egyik legkisebb élőlénye az űrből is látszik

Meg tudná becsülni, mekkora egy plankton? Vannak pár centiméteres jószágok is, de többségük milliméteresnél is parányibb. Mégis, néha az űrből is látszódnak...

2015.01.14 07:00ma.hu
Forrás: NASA

A plankronvirágzás néha akkora méretek ölt, hogy a parányi lények szabad szemmel is észrevehetővé válnak például a hajókról vagy a repülőkről. Vagy akár még magasabbról is: a fenti felvételt az Operational Land Imager (OLI) készítette az űrből. A képen a Bering-tengeren levő Pribilof szigetek környezete látható, melynek környékét szinte beterítik a fitoplanktonok.

A fitoplanktonok jelentős része túl kicsi, hogy szabad szemmel látható legyen. Azonban, ha elég magas számban vannak jelen, zöld elszíneződésként jelennek meg a víz felszínén, melyet a sejtjeikben lévő klorofill jelenléte okoz (egyébként a szín fajonként eltérő lehet a klorofill mennyiségének és a különböző védőpigmentek jelenlétének függvényében).

A fitoplankton szervezetek a vízi, elsősorban az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői, emellett fontos szerepük van a Föld légkörének oxigénháztartásában, írja a Wikipedia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.