Exo ez is

Megtalálták a Föld ikertestvérét

A 475 fényévre lévő exobolygót a Kepler űrteleszkóp szúrta ki. A távcső négy év alatt több mint ezer bolygót azonosított.

2015.01.10 18:00ma.hu

Nyolc új exobolygót azonosítottak a NASA tudósai – köztük egy olyat, amely az összes eddig felfedezett idegen planéta közül a legjobban hasonlít a földünkhöz. A 475 fényévre keringő égitestet a Kepler űrteleszkóp fedezte fel. A földkörüli pályán keringő űrobszervatórium a közelmúltban nyolc bolygót szúrt ki, ebből három az úgynevezett lakhatósági zónában van: olyan távolságra kering a napjától, hogy a felszínén cseppfolyós víz lehet.

A 438b alig 12 százalékkal nagyobb, mint a Föld és a felszínén is hasonló hőmérséklet uralkodik. A bolygó 35,2 naponként kerüli meg naprendszere központi csillagát. A csillagászok egy másik földszerű exobolygót is azonosítottak, a 442b 1100 fényévre van tőlünk, és 112 naponként kerüli meg a napját.

„A Kepler négy éve gyűjti az adatokat – elég ideje ahhoz, hogy kiszűrhessük a földméretű – jelentette ki Fergal Mullally, a SETI Institute Kepler vezető kutatója. – Soha nem voltunk még ilyen közel ahhoz, hogy olyan Föld-ikreket találjunk, amelyek a Naphoz hasonló csillagok körül keringenek.”

Kép: NASA


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.