Poligráf

A hidegvérű profikat is lebuktatja az új hazugságvizsgáló berendezés

A holland és brit kutatók által kifejlesztett hazugságvizsgáló a számítógépes animátorok által is használt motion capture technológiára épül.

2015.01.10 13:00ma.hu

A poligráfos vizsgálatok segítségével a szakemberek nagyjából hatvan százalékos pontossággal tudják megállapítani, hogy hazudik-e valaki vagy sem. A vizsgált alanyoknak viszonylag jó esélyük van arra, hogy átverjék a gépet – ezen változtathat az a rendszer, amelyet a közelmúltban mutattak be holland és brit tudósok.

A Cambridge-i és Utrechti Egyetem kutatóinak fejlesztése a modern mozgásérzékelő-technológiákra épül. Motion capture-ruhájuk a teszteredmények szerint 75 százalékos pontossággal képes kimutatni, hogy viselőjük igazat mond-e vagy sem. A kezeslábas a test 23 pontjának mozgását figyeli. Tulajdonképpen a testbeszédet vizsgálja, akaratlan gesztusaink ugyanis jóval biztosabba elárulják, hogy igazat mondunk-e, mint a pulzus vagy a légzésszám.

A kutatók kilencen önként jelentkező páron tesztelték a módszert. A holland Xsens motion sensor ruháit használták; a cég technológiáját olyan népszerű játékok elkészítésénél használták, mint amilyen például a Tomb Raider-sorozat. Az önkéntesek feladata az volt, hogy kérdéseket tegyenek fel egymásnak. A felüknek hazudnia kellett – mint kiderült, a test mozgásának vizsgálata alapján igen nagy biztonsággal kiszűrhetők voltak ezek a kísérleti alanyok.

„Azok, akiknek rossz a lelkiismeretük, többet fészkelődnek; a kísérleteink szerint ez független attól, hogy milyen a kulturális hátterük, mekkora kognitív terhelés alatt állnak és milyen a lelki állapotuk” – jelentette ki Ross Anderson, a Cambridge-i Egyetem professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.