A félős neturoncsillag

Így tüntetett el a tér-idő torzulás egy egész csillagot

Már évek óta megfigyelték a csillagot, aztán egyszer csak eltűnt a radarról, "köszönhetően" a tér-idő torzulásának. Videón a jelenség!

2015.01.12 15:00ma.hu
Forrás: Netherlands Institute for Radio Astronomy

Igen érdekes jelenséget produkált nemrég a J1906 nevű bináris rendszer. Ennek egyik tagja, egy masszív, önmagába összeomlott és az extrém gravitáció hatására forgó neutroncsillaggá alakult pulzár már öt éve a csillagászok célkeresztjében volt, azt akarták meghatározni, hogy milyen csillag körül keringett. Aztán egyszer csak, minden előjel nélkül eltűnt a radarképről.

Ahogy a pulzár forog, elektromágneses sugárzást bocsát ki, olyanképp, mint ahogyan a tengerparti világítótornyok is működnek. A kutatók rádióteleszkópok segítségével képesek észlelni ezt a jelet. A J1906 azonban eltűnt, és ennek valószínűleg társcsillaga, pontosabban annak gravitációs hatása az oka. Annak tömege fogva tartja a pulzárt, melynek gyors keringése "gödröt ásott" a tér-idő szövetébe, ami pedig kizökkentette eredeti irányultságából. A geodéziai precessziónak nevezett jelenség következtében már nem tudjuk venni a neutroncsillag sugárjeleit. Mindez sokkal könnyebben megérthető egy videón keresztül:



A fenti videón jól látható, amint a téridőben megjelenő "kürtő", szakadás (warp) egyre nagyobbra nő, amivel megváltozik a pulzár tengelyének iránya. Ezzel pedig a sugárzásának iránya is eltérül a korábbihoz képest, így a földi radarok számára láthatatlanná válik. De nem örökre; a Netherlands Institute for Radio Astronomy holland kutatója, Joeri van Leewuen szerint "hamarosan" visszatér abba az irányba, amiben újra észlelhetjük - ehhez "csupán" 160 évet kell várni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.