Jelképesen visszakapják címüket

A Wroclawi Egyetem rehabilitálja a nácik által üldözött tudósokat

Az alsó-sziléziai Wroclaw - mely az 1945-ös potsdami konferenciáig Breslau néven a Német Birodalomhoz tartozott - azon egyetemi városok egyike volt, melyek a második világháború alatt birodalmi viszonylatban is élén jártak a tudományos fokozatoktól való megfosztásokban.

2015.01.05 13:30MTI

A Wroclawi Egyetem jelképesen visszaadja 262 tudósnak doktori címét, melyektől a hitleri Németország fosztotta meg őket - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hétfőn.

Az alsó-sziléziai Wroclaw – mely az 1945-ös potsdami konferenciáig Breslau néven a Német Birodalomhoz tartozott – azon egyetemi városok egyike volt, melyek a második világháború alatt birodalmi viszonylatban is élén jártak a tudományos fokozatoktól való megfosztásokban. A címeket jobbára a zsidóktól vették el, akiket Németország árulóknak minősített, miután a zsidóüldözés elől külföldre menekültek.

Kai Kranich német történész állította össze a tudományos fokozatuktól megfosztott tudósok listáját. Kranich kutatásokat végzett az akkori egyetemi vezetés és a nácik együttműködéséről. Listája elkészítése után különféle németországi intézményeknél folyamodott, hogy rehabilitálják a wroclawi tudósokat, de ezek – köztük a német elnöki hivatal is – sorra elutasították kérését. Joachim Gauck német elnök hivatala azzal érvelt, hogy a Schlesische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Breslau nevű egyetem 1945-ben megszűnt, és a károsultak többsége már nem él.

A jelképes elégtételt végül az utódintézménynek tekinthető Wroclawi Egyetem vállalta. A lapnak Marek Bojarski professzor, az egyetem rektora úgy nyilatkozott, intézménye szembesülni akar az akadémiai élet alapelveinek ellentmondó eljárással, hogy az soha többé ne ismétlődjék meg.

Az ünnepséget január 22-én tartják meg, a mai lengyel és német tudósok, valamint a rehabilitált személyek leszármazottjainak részvételével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.