Békagyógyítás

Békák röntgen alatt

Testi hibás kétéltűeket vizsgáltak röntgensugárzás segítségével, ennek köszönhetően születtek bámulatos felvételek az ugráló állatokról.

2014.12.28 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Brandon Ballengée

Brandon Ballengée a békák tanulmányozása érdekében röntgensugárral vizsgálta meg az állatok felépítését. Kutatásának érdekessége, hogy deformitással bíró példányokat választott, olyanokat, mint például a fenti képen is látható, lábai tekintetében eltorzult példány. A felvételen jól kivehetően láthatók a normálistól eltérő hátsó végtagok, mindamellett a béka belső felépítése is kivehető.

Tudta, hogy a béka ótörök jövevényszó (például kirgiz baka, oszmántörök baga)? Bizonyára hangutánzó eredetű, ahogyan az állat hangját jelölő brekeg, brekeke, vartyog és kuruttyol szavak is.

Zömmel vízközelben élnek, bár akadnak szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott (például sivatagi vagy egész életüket vízben töltő) fajok is. Sok békafajnál kiemelt szerep jut a szaporodási időszakban a hangadásnak (brekegés, kuruttyolás és számos másféle hangadás), amelyet felfújható torokzacskók segítségével végeznek el - ez azonban nem minden fajra jellemző.

A békák a többi kétéltűhöz hasonlóan petékkel szaporodnak. Lárváikat ebihalaknak nevezik, ezek változatosan táplálkoznak, általában vízben nevelkednek, kopoltyújuk van és hiányoznak végtagjaik. Fejlődésük során végül tüdejük, hátsó-, majd elülső lábuk nő, végül eltűnik farkuk.

A farkatlan kétéltűek a trópusoktól a szubarktikus éghajlatú vidékekig elterjedtek, de zömük a trópusi esőerdőkben él. Pusztulásuk oka elsősorban élőhelyük szűkülésében keresendő. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.