Nem csak hal(l), de lát is

Legalább 300 millió éves a színlátás

Meglepő felfedezést tettek egy 300 millió éve elpusztult és azóta megkövesedett hal szemében.

2014.12.26 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Nature Communications

Ahogy az emberé, úgy a hal vizuális észlelőrendszere (látása) is a retinában levő fényérzékeny receptorokon, a pálcikák és csapok működésére alapul. Utóbbiak adják a nappali látást, az előbbiek pedig a szürkületben való tájékozódásért felelnek.

Na de mikor alakult ki ez a rendszer? A legfrissebb kutatások szerint már legalább 300 millió éve; nemrég ugyanis olyan hal-fosszíliára bukkantak, melynek szemében ki tudták mutatni a csapokat és pálcikákat. A színlátást biztosító struktúra tehát valamikor a gerincesek megjelenésének hajnalán jöhetett létre.

Szemben a rákfélék és a trilobiták elmeszesedett látószervével, a gerincesek vizuális rendszerét nem őrizték meg a fosszíliák. A látás maga akár több mint félmilliárd éve is kialakulhatott, ám a szemek és az agy nagyon lágy szövetekből állnak, így túlságosan gyorsan lebomlanak ahhoz, hogy megkövülten fennmaradhassanak az utókor számára. A halált követő két-hat hétben általában az enyészeté lesznek ezek a lágy szövetek.

Hogyan sikerült akkor most rábukkanni egy 300 millió éves nyomra? Nos, úgy, hogy a Gengo Tanaka, a Kumamoto Egyetem szakértője által vezetett kutatócsapat alaposan áttanulmányozta az Acanthodes bridgei névre keresztelt őshalat, pontosabban annak kövület formájában rögzült maradványait. Szerencsénkre a kopoltyús állat közvetlenül a halála után oxigénszegény üledékbe süllyedt, ami megakadályozta a mikrobákat lágy szövetei feldolgozásában.

Maga a hal a modern, állkapoccsal rendelkező halak utolsó közös őse és nagyjából 250 millió évvel ezelőtt pusztult ki, a Perm időszak végén. Hosszú, áramvonalas, tüskézett testtel rendelkezett, és feltehetően a sekély, sós vizekben úszkált, hasonlóan a ma is élő Rhinogobius fajhoz. Itt pedig még bőven van fény, ami látás esetén nem csak a tájékozódáshoz, de a vadászathoz is fontos előnyt biztosít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.