Ilyen az Orionban utazni

Visszatérés a Földre, 10 percben

Kíváncsi, mit látnak az űrhajósok, attól kezdve, hogy eléri az atmoszféra felső rétegeit, egészen addig, amíg becsapódnak az óceánba? Kattintson!

2014.12.22 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Az Orion űrkapszula (forrás: NASA)

Amint arról mi is írtunk, a NASA Orion űrhajója december elején esett át első sikeres repülési tesztjén, majd gond nélkül belecsobbant a Csendes-óceánba. A kezdeti nehézségek ellenére, a kapszula - amely idővel egy aszteroida vagy épp a Mars felszínére szállíthatja az űrhajósokat - remekül vizsgázott. A hajót az amerikai haditengerészet USS Anchorage anyahajójának matrózai halászták ki a vízből, hatszáz mérföldre San Diego partjaitól.

Az űrhajót a tengerészet specialistái gyűjtötték be a NASA mérnökeinek és technikusainak segítségével. Az Oriont az űrügynökség floridai telephelyére szállították. Szakembereik a Kennedy űrközpont hangárjában készítik fel következő, 2017-re tervezett tesztrepülésére.

Na de hogyan nézett ki a lejutás a kabinból? Most megtekintheti, köszönhetően a NASA-nak; az amerikai űrkutatási hivatal ugyanis közzétette azt a 10 perces videót, mely még az űrben kezdődik, és a vízbe csobbanással ér véget. Jól megfigyelhető a plazmacsík, amit maga után húz a kapszula a felsőbb rétegekben, aztán a fékezőernyők nyílása is nyomon követhető, miként az is, ahogy az űr sötétjét lassanként felváltja a földi légkör kékje - minden további szószaporítás felesleges, nézze meg inkább saját szemével!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.