Eközben az ISS-en

E-mailen küldték az űrbe a szerszámot

Elég nagy őrültségnek hangzik a cím? Pedig megtörtént: a NASA egy csavarkulcs tervét elektronikus formában juttatta el az űrállomásra, ahol aztán kinyomtatták. Óriási változásokat hozhat ez az űrszállítmányozásban.

2014.12.22 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Minden egyes, a Nemzetközi Űrállomásra irányuló áruszállításnak szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy a raktér véges, a benne elhelyezni tervezett eszközök és utánpótlás pedig - minden farigcsálás és trükközés ellenére - nem ideális alakot vesz fel. Vagyis hiába igyekeznek a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésre álló helyet, némi tér mégis kihasználatlanul marad.

Mi lehet az ideális megoldás? Egy adott közeget annál tökéletesebben lehet kitölteni, minél kisebb elemekkel pakoljuk tele. Például porral, olyan porral, melyet kifejezetten 3D-s nyomtatásra szántak. Ebből a lehető legtöbb vihető fel egységnyi raktéren az ISS-re, ahol aztán számos dolgot kinyomtathatnak belőle. Praktikusabb például szerszámokat por alakban feljuttatni a Föld felszínétől 650 kilométerre keringő létesítményre, mint itt legyártani, és eredeti formájában felküldeni.

Ezzel kísérletezik a NASA: Barry Wilmore parancsnok kért egy csavarkulcsot a földi irányítástól, amit aztán e-mailben kapott meg. A nyomtatási tervvel végül az űrállomáson levő 3D-s nyomtató segítségével maga állította elő a szükséges szerszámot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.