Az álcázás nagymesterei

Ez a 25 állat igen jól elbújt

Bagoly, imádkozósáska, gekkó, pók és egyéb állatfajták kerültek fel arra a 25-ös listára, mely az álcázásban leginkább jártas élőlényeket veszi sorra. Megdöbbentő képek kattintás után.

2014.12.20 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az állatok az álcázás nagymesterei, és még nem is csak feltétlenül az olyan, jól ismert fajokra gondolunk, mint a kaméleon vagy egyes polipfajok. Sokkal szélesebb körben terjedtek el azok az élőlények, melyeknek a túlélése múlik azon, hogy elég jó-e az álcájuk. Vagy azért, mert ragadozók, és prédájuk elől rejtőznek, vagy éppen fordítva; a rájuk vadászó állatok elől rejtőznek el.

Nézze meg az alábbi videót, és ámuljon azon, milyen változatos az anyatermészet, ha álcázásról van szó!



Egyes csoportok, például a lábasfejűek és a kaméleonok aktív módon képesek alkalmazkodni környezetükhöz - felvéve annak aktuális színét, esetleg mintázatát. A polipok esetében bizonyították, hogy a környezet színét nem képesek helyesen érzékelni, de tónuskülönbségeit igen. A kaméleonok ellenben helyesen mérik fel a környezet háttérszínét és a világosbarnától, okkersárgától a haragos zöldig terjedő színskálán képesek reprodukálni a környezet háttérszínét, a mintázat utánzásában viszont elmaradnak a lábasfejűekhez képest.

Vannak olyan fajok, amelyek nem képesek pillanatról pillanatra változtatni rejtőszínüket, de ha környezet hosszabb időn keresztül állandó marad, akkor felveszik annak színét. A zöld anolisz fogságban tartva aszerint változtatja rejtőszínét, hogy milyen az a környezet, ami általában körbeveszi. A sarkvidéki állatok, mint például a lemmingek, a sarki rókák, a hófajdok és mások ősszel levetik barna színezetű nyári bundázatukat és hófehérre váltanak.

Ebből a példából látható, hogy a rejtőzködés indoka más és más ragadozók és prédák esetében, de az alkalmazkodás lényege ugyanaz. A sarki róka azért ölt télen fehér bundát, hogy prédája ne vegye észre; a hófajd pedig azért, hogy a sarki róka ne találja meg. A sargasso-hal egész testében alkalmazkodott a nagyméretű barnamoszatok közti életteréhez - olyan mellékképleteket fejlesztett, amelyek megszólalásig hasonlóvá teszik egy barnamoszat hajtásához.

A rovarok világában rengeteg példát találhatunk a környezethez való alkalmazkodásra. A botsáskák faágakra hasonlítanak, a trópusi imádkozó sáskák között akadnak olyanok, amelyek észrevétlenek maradnak a virágok szirmain, és megszámlálhatatlan azon fajok száma, amelyek levelekhez, fakéreghez, kövekhez, zuzmókhoz hasonlítanak. Ezen kívül még példákat tudnánk felsorolni a gyíkok, a madarak és az emlősök világából is.

Az evolúció során a mérgező és más veszélyes fajok a fentebbi példákkal ellentétben arra szelektálódtak, hogy észrevegyék őket és ennek céljából harsány színeket, kirívó mintázatokat öltöttek magukra (például piros-fekete, sárga-fekete színpárok). Ezen fajok fejlődésével párhuzamosan azonban egyes élőlények elkezdtek hasonlóvá válni a veszélyes fajokhoz. Evolúciós sikerük titka, hogy a ragadozók nem képesek őket elkülöníteni a valóban veszélyes fajoktól.

Nem véletlen, hogy az egyszerű, sávszerűen váltakozó színkombinációk a leggyakoribbak, mivel az olyan állatok, mint a békák, a mozgó célpontokat érzékelik, és a sávozott mintázat ingerli őket a legnagyobb mértékben. Egyes zengőlegyek például mind színükben, mind mintázatukban és viselkedésükben kifejezetten hasonlítanak méhekhez és darazsakhoz, de teljesen ártalmatlanok. A lódarázs kinézetét remekül utánozza az ártalmatlan üvegszárnyú lepke.

Egyes trópusi lepkék, vagy a hazánkban is honos pápaszemes lepke egy-egy feltűnő foltot viselnek két szárnyukon (sok esetben a hátsó foltpáros a nagyobb), ami kétféle módon téveszti meg a ragadozókat: egyrészt szemeket utánozva egy nagyobb állat fejét imitálják; másrészt ha támadásra kerül sor, a ragadozó a szárnyra, és nem az állat sérülékeny fejére támad. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.