1-2 nappal előbb odébbállnak

A madarak megérzik a tornádó közeledtét

Az aranyszárnyú hernyófaló poszáták szokásainak tanulmányozása során figyeltek fel a kutatók arra, hogy az Appalache-hegységben fészkelő madarak 1-2 nappal egy hatalmas szupercellás vihar érkezése előtt hagyták el területüket.

2014.12.19 18:12MTI

A madarak megérzik a tornádók közeledtét - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik vizsgálataik eredményeit a Current Biology című folyóirat legújabb számában foglalják össze.

A Berkley-i Kaliforniai Egyetem, a Tennessee-i, valamint a Minnesotai Egyetem kutatói az aranyszárnyú hernyófaló poszáták (Vermivora chrysoptera) vándorlási szokásait feltérképező kutatás során tették a felfedezést.

A poszáták a teleket Közép- és Dél-Amerikában töltik, majd a tavasz beköszöntével visszatérnek északra, a Nagy-tavakhoz és az Appalache-hegységbe. A madarak viselkedését kutató programot azért indították, mivel a poszáták populációja az eredeti egyedszám 5 százalékára csökkent, életterük zsugorodása és rokonfajokkal való keveredésük miatt - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Az aranyszárnyú hernyófaló poszáták szokásainak tanulmányozása során figyeltek fel a kutatók arra, hogy az Appalache-hegységben fészkelő madarak 1-2 nappal egy hatalmas szupercellás vihar érkezése előtt hagyták el területüket.

A viharrendszer 2014 áprilisában sepert végig az Egyesült Államok központi és déli államain, 84 tornádót generálva, s a természeti katasztrófa 35 emberéletet követelt.

"Első ízben dokumentáltuk a madaraknál ezt a viharkerülő magatartást a költési időszak alatt" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Henry Streby, a Kaliforniai Egyetem ökológusa. Mint kifejtette: már korábban is ismert volt, hogy a madarak éves migrációjuk során képesek megváltoztatni a vándorlási útvonalat, ám először figyelték meg, hogy a poszáták elhagyták költési területüket, hogy elkerüljék a viharos időjárást.

"Az általunk vizsgált poszáták összességben legalább 1500 kilométert repültek, ám azonnal hazatértek, amint a vihar elvonult" - ismertette a megfigyelések eredményeit Henry Streby.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.