Moszatszex

Nem mindennapi látvány a moszatok szaporodása

Ehhez persze nem árt egy mikroszkóp sem, amivel rögzíteni lehet az embriók eszeveszett pörgését. Önnek most külön eszköz nélkül, kettő kattintással van lehetősége megnézni a folyamatot.

2014.12.20 14:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Volvox rouseletti névre "hallgat" az az algafajta, melyről a lenti videó készült. A felvételen azt a folyamatot láthatjuk, melynek során az algában létrejönnek annak embriói. A szaporodási folyamat során, az embriogenezis végére minden egyes embrió kifordul magából (ezt ábrázolja a látványos pörgés). A felvételt a tokiói Chuo Egyetem kutatócsapata készítette konfokális és differenciál interferencia kontraszt mikroszkóppal.



A Volvocaceae a valódi zöldmoszatok egy családja, melybe egysejtű és kolóniás biflagellata (kétostoros) szervezetek is tartoznak. Tipikus képviselője a Volvox nemzetség. A családot Christian Gottfried Ehrenberg nevezte el 1834-ben, az akkori osztályozás szerint Volvocidae néven. (forrás: Wikipedia)

A mikroszkópok világa
Évről évre meghirdetik az Olympus BioScapes versenyt, mely a fénymikroszkópiás eredményeket, illetve az általa elérhető tudományos eredményeket hivatott dicsőíteni. Szerte a világból neveznek a versenyre fényképekkel és videókkal; a fenti videó is ezen kihívás keretei között vált nyilvánossá. A verseny bírái annak alapján döntenek, hogy az általuk látottak mennyire szemet gyönyörködtetők, milyen hatással vannak a tudományra és milyen technikai szakértelmet igényelt elkészítésük.

Idén 70 országból érkeztek nevezések, közel 2500 pályamunka közül kellett választania a zsűrinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.