Így működik a zebrahal agya

Bepillantás egy zebrahal agyába

Úszni, táplálkozni, elrejtőzni/támadni, szaporodni - nagyjából ennyire képes a halak döntő többsége, ám még ez a viszonylagos egyszerűség is igen bonyolult hálózatot igényel agyukban. Kukkantsunk hát bele!

2014.12.20 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az HHMI Janelia Research kutatói egy élő zebrahal idegi aktivitását rögzítették. A lenti videón látható 3D-s felvételen a virginiai kutatók a nagyjából 100 ezer neuronos agyi jelekből készítettek mozgóképet.



A zebrahal az igen egyszerű szaporításának és gyors növekedésének (az egysejtes állapottól a lárvaalakig tartó fejlődése körülbelül három napig tart), valamint a könnyen megfigyelhető és manipulálható embrióállapotának köszönhetően elterjedt és hasznos modellorganizmusa a gerincesek kutatásának. Genetikusok számára kitűnő vizsgálati alany, számos laboratóriumban ma már a patkányok és egerek helyett használják. Azon kevés fajok közé tartozik, amelyeket kísérleti célból az űrbe is felvittek.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően az első organizmusok egyike, melynek a teljes genomját azonosítják. Genetikai manipulációk eredményeként egy fluoreszkáló fajtát (úgynevezett Glofish) is létrehoztak. (forrás: Wikipedia)

A mikroszkópok világa
Évről évre meghirdetik az Olympus BioScapes versenyt, mely a fénymikroszkópiás eredményeket, illetve az általa elérhető tudományos eredményeket hivatott dicsőíteni. Szerte a világból neveznek a versenyre fényképekkel és videókkal; a fenti videó is ezen kihívás keretei között vált nyilvánossá. A verseny bírái annak alapján döntenek, hogy az általuk látottak mennyire szemet gyönyörködtetők, milyen hatással vannak a tudományra és milyen technikai szakértelmet igényelt elkészítésük.

Idén 70 országból érkeztek nevezések, közel 2500 pályamunka közül kellett választania a zsűrinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.