Érdemeik szerint

Tizenegy tudóst ismertek el idén Gábor Dénes-díjjal

Tizenegy tudóst és kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki kiemelkedő teljesítményének elismeréséül idén a Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országházban.

2014.12.19 05:30MTI

A tudósok, az idei díjazottak nemcsak megálmodják és megtervezik, majd létrehozzák a jövőt, hanem fel is találják azt, új távlatokat nyitnak meg új eszközökkel, új eljárásokkal, amelyek révén eddig ismeretlen lehetőségekhez juthat a magyar állam, az egész nemzet - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a díjak átadásakor.

"A tudományos kutatásra rendelkezésre álló pénzügyi keretink sajnos mindig is korlátozottak voltak és valószínűleg a jövőben is azok maradnak, ezért különösen fontos, hogy a szakma művelői iránti társadalmi megbecsülésünket minden lehetséges fórumon kinyilvánítsuk" - mutatott rá a házelnök.

Gyulai József, a díjat odaítélő kuratórium elnöke arról beszélt, hogy a díj a díjazottak kiválósága révén mára beépült a hazai, sőt a nemzetközi tudatba is. Kiemelte a közoktatás fontosságát, amelynek mindenki számára lehetőséget kell biztosítania a kibontakozáshoz és meg kell adnia a kiugrás lehetőségét.

Jamrik Péter, a Novofer Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: a díj 25 év után azért tud egyedi és időtálló lenni, mert világnézeti vagy vallási hovatartozás nélkül generációs szakadékokon túllépve, szakmai féltékenységet félretéve és politikai indíttatást mellőzve kerülnek fel a díjazottak tablójára a magyar üzleti és szellemi élet kiválóságai.

In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Bitay Enikő mérnök-informatikus, a határon túli magyar tudományos műhelyek vizsgálata, a technikatörténeti örökség feltárása, kutatása és védelme, a fiatal műszakiak tudományos találkozóinak létrehozása és az eredmények közreadása területén elért eredményeiért.

A kuratórium Gábor Dénes-díjat adományozott Dusza János fizikusnak, anyagkutatónak, a korszerű anyagtudomány, kutatás és fejlesztés, valamint a technológiai transzfer rendszerekhez kapcsolódó infrastruktúra kiépítése és az európai kutatási térségbe történő integrációja során, a Visegrádi országokkal együttműködve végzett sikeres munkájáért, publikációs és oktatói tevékenységéért.

Solymosi János villamosmérnök, a BHE Bonn Hungary Kft. magyar űripari cég alapításában, az üzletépítésben, az űrtechnológia, a magyar műholdas űrtávközlés és a korszerű repülőgép fedélzeti berendezések fejlesztésében, az intelligens robotrepülő technológia meghonosításában és nemzetközi piacra vitelében, az űrtechnológiai minőségellenőrzésben vállalt tevékenységéért és a magyar szaktudás nemzetközi hírnevének öregbítéséért részesült az elismerésben.

MTI fotó: Kovács Attila

Kitüntették Haidegger Tamás villamosmérnök, orvosbiológiai mérnököt a digitális képfeldolgozáson alapuló, az orvosi kézhigiénia objektív ellenőrzésére alkalmas berendezés prototípusának megalkotása, a termék kifejlesztése és a Hand-in-Scan szabadalomra alapozott start-up vállalkozás létrehozása terén kifejtett közreműködéséért, valamint az eszköz nemzetközi szintű elterjesztéséért, sebészrobotikai eredményeiért.

Szikla Zoltán papírgyártó mérnök a magyar papíripar felvirágoztatásában vállalt meghatározó tudományos, szakmai, szervező és irányító tevékenységéért vehette át a díjat, Guttman András okleveles vegyészmérnök pedig az ezredforduló kémiáját, biológiáját és orvostudományát új alapokra helyező genomika, proteomika és glikomika fejlődését megalapozó korszerű bioanalitikai kutatások, továbbá a bioszeparációs tudományok terén elért eredményeiért, amelyeket több száz tudományos publikáció és 23 megvalósult szabadalom is fémjelez.

Elismerték Karger-Kocsis József okleveles vegyészmérnököt, a természetes és mesterséges polimerek és kompozitjaik tulajdonságainak javítása, vizsgálata és alkalmazása, az anyagvizsgálati módszerek, technikák kidolgozása és továbbfejlesztése, a mátrix és erősítőanyag határfelületi kölcsönhatások tanulmányozása, műanyag és gumi hulladékok újrahasznosítása terén elért eredményeiért, továbbá a környezetvédelmi jelentőségű szabadalmak kidolgozásában vállalt alkotó közreműködéséért.

Augusztinovicz Gusztáv Fülöp villamosmérnök, a környezeti zajcsökkentési és rezgéscsillapítási eljárásokhoz kapcsolódó, a modern számítástechnika által támogatott numerikus számítási és tervezési eljárások fejlesztéséért és alkalmazása terén elért eredményeiért vehetett át Gábor Dénes-díjat, Katona Gergely fizikust pedig az agykutatásban új lehetőségeket teremtő, a világon először bevezetett, valós idejű három dimenzióban szkennelő akusztooptikán alapuló mikroszkóp létrehozása és a gyors háromdimenziós két-foton mikroszkópok teljes moduláris szoftverének megírása terén nyújtott alkotó közreműködéséért díjazták.

In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Szelezsán János matematikus, a Gábor Dénes Főiskola egyik alapítója, oktatója és egykori rektora, a magyar programozás elmélet első úttörője.

Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjat ítéltek Borbás Enikőnek, a BME vegyészmérnök hallgatójának, aki "Antipszichotikumok formulálása és in vitro analitikai vizsgálati módszerei" című dolgozatában a mentális kórképekben szenvedő betegek számára szájból felszívódó gyógyszerformula kifejlesztése mellett meghatározta a gyógyszeripar számára hasznos in vitro kioldódási-felszívódási modell előnyeit és hátrányait.

A Gábor Dénes-díjat 25 évvel ezelőtt alapította a Novofer Alapítvány és azóta 193-an részesültek az elismerésben. Az alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése az IT-távközlés, a gépipar, az energetika, a vegyészet-gyógyszeripar, a mezőgazdaság-biotechnológia, az üzleti menedzsment, és a kiemelkedő oktatási teljesítmények területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.