Alattunk morajló alvó óriás

A Föld mélyében lehetséges élet után kutatnak a legősibb víz segítségével

A korábban véltnél sokkal több, mintegy 11 millió köbkilométer lehet a föld kérgében a legősibb vízből. A talán több milliárd éves víz a talaj alatt sok kilométeres mélységben található.

2014.12.19 06:30MTI
YouTube screenshot/Global News Channel

A kutatók becslése szerint az ősi víz több, mint a Föld összes folyójában, tavában és mocsarában lévő víz együttvéve - tudósított a BBC hírportálja az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján bemutatott tanulmányról, amely a Nature tudományos lapban is megjelent.

Barbara Sherwood Lollar, a Torontói Egyetem munkatársa elmondta: ez a hatalmas tömegű kontinentális kéreg olyan ősi, hogy a Föld legkorábbi történetének légköréből és vizéből, valamint az élet keletkezéséhez szükséges vegyületekből is őrizhet emlékeket.

"Ezért hívjuk alvó óriásnak, itt morajlik évmilliárdok óta, ám eddig valójában nem kutatták" - tette hozzá.

A kontinenseket kialakító kéreg a bolygó legrégebbi kőzeteinek egy részét is tartalmazza. Ám ahogy kutatók egyre mélyebbre fúrnak kőzetmintákért, olyan vizet fedeztek fel, amely majdnem olyan régi, mint a kőzetek.

A legősibb víz korát, melyet 2,4 kilométer mélyen fedeztek fel egy kanadai bányában, 1 milliárd és 2,5 milliárd év közé teszik.

A bolygó összes ősi víztömegének becsléséhez 19 különböző bánya adatait használták fel, hogy felmérjék, mennyi hidrogén keletkezik a víz és a sziklák kémiai reakciójából.

Chris Ballentine, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint a legutóbbi kutatásig a kontinentális kéreg hidrogéntermelését elhanyagolhatónak vélték. Az új eredmények alapján azonban a kontinentális kéreg valószínűleg ugyanannyit állít elő, mint az óceáni, és ez megduplázza a bolygó hidrogéntermelését.

Sherwood Lollar úgy vélte, mindennél fontosabb a Föld mélyében lehetséges élet után kutatni most, hogy feltételéről bizonyosságot szereztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.