Indul az űr kolonizálása?

Összedobták az internetezők a brit holdprogramra a pénzt

Megfúrnák a Holdat, és hosszabb távon egy állandó holdbázis létesítését is megvalósítanák a britek. Az induló tőkét ehhez az internetezőktől kalapozták össze.

2014.12.18 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Lunar Missions Ltd

Nemrég írtunk arról a brit kezdeményezésről, mely a Holdat vette célba, közösségi erőforrásból finanszírozva az Egyesült Királyság űrbeli terjeszkedésének tervét. A szigetországbeli kutatókból és mérnökökből összeállt Lunar Mission One ehhez a Kickstarteren kalapozott, egy nem is olyan nagy összeget célozva meg. A mintegy 600 ezer fontot szerdára el is érte a csapat, így, ha nem is egyenes út vezet számukra a Föld űrbéli kísérőjéhez, de az első lépést megtették ebbe az irányba.

Közel 7 ezer támogató hozzájárulása tette lehetővé, hogy beindulhasson az a projekt, mely egy állandó, ember lakta holdbázis létrehozásának felmérését és a felszín alá való befúrást tűzte ki célul. Előbbi egyfajta ugródeszkaként szolgálhat távolabbi űrutazásokhoz, utóbbi révén pedig bolygónkról és annak legnagyobb égi kísérőjéről, pontosabban a két égitest történelméről szeretnének többet megtudni a britek.

Noha már több mint 50 expedíció zajlott le a Hold vizsgálatával kapcsolatban, bizonyos tekintetben még kevesebbet tudunk róla, mint a Marsról. Ennek több oka is van, például soha senki nem mérte fel égi kísérőnk déli sarkát, pedig itt húzódik a legnagyobb és legrégebbi kráter, melynek mintegy 2500 kilométeres az átmérője. Az SPA-medencében (South Pole-Aitken) a kutatók reménye szerint még mindig fellelhetők lehetnek a becsapódást előidéző űrbéli objektum darabkái, ami kulcsfontosságú információval szolgálhat a Hold történelméről.

Visszatérve a britek terveire: pontos helyszínt még nem találtak, de a számba vehető helyeket már listázták. Leszállási zónának nagyjából egy stadionnyi területet kell biztosítani, így nem csak a geológiailag értékes helyeket kell figyelembe venni, de azt is, hogy ott megfelelőek legyenek a körülmények a landoláshoz. Ha ez sikeresen lezajlott, akkor jöhet a fúrás, melynek célja, hogy legalább 20 méter mélyen behatoljanak a Hold kérgébe. Az így szerzett mintákat a landoló egység saját laboratóriumában elemeznék ki, csak az adatok jutnának vissza a Földre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.