Kairótól 80 kilométerre

Közel egymillió múmia lehet a szegények ókori temetőjében

Az elhunytak anyagi helyzetét jól tükrözi, hogy többségük sírjába semmiféle javakat sem helyeztek, ahogy koporsóra sem áldoztak a hozzátartozók. A halottak belső szerveit többnyire nem távolították el, ahogy testüket sem vetették alá balzsamozási eljárásnak, mindössze a kedvező környezeti feltételeknek köszönhető, hogy földi maradványaik természetes úton mumifikálódtak

2014.12.17 18:02MTI

A szegények ókori temetőjét tárják fel a Kairótól 80 kilométerre délnyugatra lévő Fajjúm-oázisban amerikai régészek, akiknek becslései szerint a nekropoliszban közel egymillió múmiát temettek el.

Az utahi Brigham Young Egyetem kutatói harminc éve tárnak fel egy piramist, valamint a Fag el-Gamousz nekropoliszt, ahol a római korban és a Bizánci Birodalom idején, a Kr.u. 1. és 7. század között temetkeztek a helybéli nincstelenek - olvasható a LiveScience hírportálon.

Az elhunytak anyagi helyzetét jól tükrözi, hogy többségük sírjába semmiféle javakat sem helyeztek, ahogy koporsóra sem áldoztak a hozzátartozók. A halottak belső szerveit többnyire nem távolították el, ahogy testüket sem vetették alá a hagyományos balzsamozási eljárásnak, mindössze a kedvező környezeti feltételeknek köszönhető, hogy földi maradványaik természetes úton mumifikálódtak - hangsúlyozta az ásatásokat irányító Kerry Muhlestein, a Brigham Young Egyetem docense, aki a feltárás eredményeiről egy Torontóban rendezett egyiptológiai kollokviumon számolt be.

A szegények temetőjében mindazonáltal kerültek elő értékes leletek, vásznak, üvegtárgyak, de találtak színpompás gyermekcipőket is. A legutóbbi leletek közé tartozik egy kisgyermek múmiája, akit 1500 éve, a római uralom idején helyeztek végső nyugalomra.

Az elhunyt földi maradványai több más múmiával együtt kerültek napvilágra, ruházata, valamint ékszerei - nyaklánca és karperecei - alapján a kutatók feltételezik, hogy kislányról lehet szó, aki másfél éves korában távozott az élők sorából.

Kerry Muhlestein elmondta, rejtély, hogy honnan származhatott az egymillió múmia, hiszen a környező falvak túl kicsik voltak egy ekkora temető létesítéséhez. A közelben volt ugyan II. Ptolemaiosz Philadelphosz (Kr.e. 282 -246) király tiszteletére alapított város, Philadelphia, ám az saját temetővel rendelkezett.

Az ásatások során eddig ezer múmia került napvilágra, s a régészek számtalan érdekességre bukkantak. Így feltárták egy kétméteres óriás földi maradványait, aki túl nagy volt, hogy beférjen egy hagyományos sírba, így kétrét hajtva helyezték végső nyugalomra.

A korabeli hiányos táplálkozást figyelembe véve az illető a növekedési hormon túltengésének köszönhette rendkívüli magas termetét. Előkerültek vörös hajú, sőt szőke múmiák is, amelyek a nekropolisz körülhatárolt részein, csoportosan voltak eltemetve. Kerry Muhlestein véleménye szerint családi, esetleg törzsi temetkezésekről lehet szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.