Dimenziók

Lenyűgöző 3D-animáció Nagy Sándor sírjáról

Elkészítették az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében feltárt, Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír épületszerkezetének háromdimenziós animációját.

2014.12.17 20:30MTI

Az AncientAthens3d stúdió lenyűgöző videójában a temetkezési hely bejáratát őrző szfinxek, a második kamrában álló kariatidák, a főkamra előtti terem padlóját díszítő mozaik és a harmadik kamra digitális rekonstrukciója látható.

Az animáció a görög kulturális minisztérium által ez idáig nyilvánosságra hozott részletek alapján született - adta hírül a Greek Reporter című angol nyelvű görög hírportál.

A kutatók augusztusban jutottak be először a hatalmas síremlékbe, sírkamrájában novemberben emberi csontmaradványokat találtak a harmadik kamra padlózata alatt, 1,5 méter mélyen. A több kamrából álló síremlék a legnagyobb ókori sír, amelyre Görögországban valaha bukkantak.

Az ásatások 2012-ben kezdődtek. Az eddigi leletek, két szobor, két szfinx, antik érmék, valamint a Perszephoné, Démétér és Zeusz lányának elrablását ábrázoló díszes mozaikpadló arról tanúskodik, hogy tekintélyes személy aludhatta ott örök álmát.

A sír keletkezési idejét a Kr.e. 4. század utolsó negyedére teszik a régészek, amiből sokan arra következtetnek, hogy Nagy Sándor közvetlen környezetébe tartozó, fontos személyt temettek oda. Feltételezések szerint a makedón uralkodó anyjának, feleségének, fiának vagy valamelyik tábornokának végső nyughelyéről lehet szó.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.