Több pénz, több NASA

Hamarabb meglehet a földönkívüli élet?

Nem várt meglepetést kapott az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ezt a földönkívüli élet fellelésének begyorsítására fogja használni.

2014.12.17 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Az elmúlt években folyamatosan kurtították a NASA költségvetését, más irányba csoportosítva át az amerikai adófizetők pénzét. Nyilván nem tett jót a 2008-as pénzügyi válság sem, de ezúttal meglepő ajándékot kapott az űrkutatási hivatal. Az amerikai képviselőház elfogadta az USA 1,1 billió dolláros költségvetését (CRomnibus). Ebben pedig 2 százalékos növekmény volt előírva a NASA-nak, így a következő évben 18,01 milliárd dollárból gazdálkodhatnak.

Igen nagylelkű az ajánlat, mivel az elnök által kért összeget 550 millió dollárral, az idei költségvetést 364 millió dollárral haladja meg. Mindez azt jelenti egyben, hogy kicsivel nagyobb mozgástere marad az űrkutató ügynökségnek futó projektjeit illetően, talán egy-két, költségtakarékosság miatt felfüggeszteni/leállítani tervezett projekt ezzel megmenekülhet.

A bolygótudományi részleg önmagában 1,44 milliárd dollár kap, 160 millióval többet, mint amennyit kért. Ezzel a pénzzel lehetőség nyílik az új Mars rover kifejlesztésének támogatására, illetve tovább folytatódhat a már "kint levő" szondák üzemeltetése, mint amilyen például a vörös bolygón 2004 óta dolgozó Opportunity.

Szintén profitál a pénznövekményből a Jupiter jeges holdjának, az Europének a kutatása - ez a projekt összesen 118 millió dollárt kap, amit 700 százalékos növekedés az eredetileg kért 15 millió dollárhoz képest. A hold azért érdemel különös figyelmet, mert a vastag jégpáncél alatt rábukkanhatunk az első, földönkívüli életre, már ha el tudunk jutni oda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.