Run, Forrest, run!

Az ember, aki felfutott a láván

A láva forró, mindent elpusztít, minél előbb a lehető legtávolabb kell tőle kerülni, igaz? Nos, nem minden esetben (de azért ne próbálja ki)!

2014.12.17 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Láva a neve annak a folyékony kőzetolvadéknak, amely egy vulkáni kitörés során a felszínre kerül. A láva tulajdonképpen az illóanyagoktól (gőzök és gázok) megszabadult magma. Kitörés során a hőmérséklete 700-1200 °C között mozog, és noha rendkívül viszkózus, nagy távolságokra eljut lávafolyások formájában. A megszilárdult lávából keletkező kőzeteket vulkáni kőzeteknek nevezik, írja a Wikipedia.

Számos változata ismert a lávának, Hawaiin például a "pāhoehoe" (nagyjából "pahojhoj" a helyes ejtés) egy olyan fajtát jelöl, amire - sok tapasztalattal, kellő körültekintéssel és megfelelő öltözetben - akár rá is lehet lépni. A fenti név pontosan ezt jelenti, magyarra fordítva ugyanis így szól az elnevezés: "amelyiken járni lehet".

Ez a fajta lávafolyam sima felülettel, viszonylag lassan folyik, néha úgy néz ki, mintha csavart kötelek alkotnák a tetejét. Dr. Robert Rothman helyi vulkanológus elmondása szerint azért lehet rálépni, mert ahogy a pāhoehoe láva mozog, külső "bőre" lehűl és viszkózussá válik (miközben az alatta levő réteg továbbra is nagyon forró, folyékony anyag). Lassú előrehaladásával magával húzza merev külső "bőrét", így alakul ki a fent említett csavartkötél-szerű kinézet.

A valamivel hűvösebb külső sziklák egyfajta szigetelőként viselkednek, vagyis megakadályozzák, hogy a belső, akár több száz fokos hőmérséklet elérje a cipő talpát, szempillantás alatt leégetve azt a kíváncsi delikvens lábáról. Vagyis, amíg a felső, keményebb réteget nem szakítja be az ember, viszonylag biztonságos rajta sétálni.

Vagy akár szaladni:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.