Mimikri

Hernyónak álcázza magát a madár!

Avatatlan szem mérgező hernyónak gondolná a királygébics kicsinyét, ez segíti a kis szárnyasokat a korai időszak túlélésében.

2014.12.15 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Anagoria/Wikimedia

Létezik egy madár, a latinul Laniocera hypopyrra névre hallgató szárnyas, ami meglepő módját választotta kicsinyei túlélési esélyei növelésének. Az álcázás ugyan általánosan elterjedt módszer a madárvilágban (is), de amit ez a faj tesz, az túlmegy minden eddig ismert módszeren!

Amint azt az alábbi videó is bemutatja, a királygébics-félékbe tartozó állat életének első 18 napjában nagyon hasonlít egy mérgező hernyóhoz. A narancssárga szín, a kiálló "szőrszálak" mind azt az érzetet keltik az ekkor még elég védtelen madár ragadozóiban, hogy egy mérgező, éppen ezért megkóstolni sem érdemes hernyóra akadtak, így békén hagyják. Ezzel a fiókák esélyt kapnak arra, hogy életképes, a "kiindulási színtől" gyökeresen eltérő külsővel bíró felnőtt madárrá fejlődjenek.

Nézzék csak:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.